Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Braces Story


al-kisah seorg yg bergigi jarang-jarang dibawah & kedudukan rahang atas & bawah yang tak align dgn serasi bersamanya, maka terpaksa la menggigihkan diri berjumpa doc gigi
 (ada je yg tak kena..asik-asik jmpe doctor..asik-asik jmpe doctor..ishh..)

disebabkan bnyk tmpt survey harga.. semua caj beribu-ribu riban (bukan tak mampu, tapi jimat)
maka ke obsesan nak buat braces dengan kadar segera terpaksa di-slow mode kan..at last pergi kt gomen.. free.. ( sebab i pakai GL) klu takde GL pon still murah total dlm RM500+ je.. cumanya.. waiting list yg sgttt lama.. maybe 6 bulan..1 tahun ..2 tahun.. tunggu je la bila dipanggil ya..

appointment card yg sgt lusuh.. mula register dr thn 2009 tak sudah-sudah sampai sekarang.. 
kalau waiting list dalam 2 tahun+treatment expected 5 tahun, total bpe tahun lamanya agak-agak nak tunggu?? tapi tak kesah pon... lama mcm mne pon.. i dah jatuh cinta pakai braces ni.. nmpk suwit-suwit ja.. selain orang selalu bagi perhatian kt gigi ini..mihiimihiii..

Tips:


1) Kena rajin checkup
bila da pakai braces, 1st thing 1st yg kna alert is kesihatan gigi, kalau dulu memang takde nye nak jumpa doctor.. now da pakai braces, atleast 2 kali setahun kena buat scaling+polish gigi tu supaya sentiasa sihat dan bersih.. bayangkan uolss dah penat-penat buat braces pastu gigi rosak..tak ke kamu rasa itu adalah satu benda yg sia-sia yg telah anda buat & takde makna semuanya itu...

2) Jaga Makan
elakkan makan benda terlalu keras, panas & sejuk tw!.. dlu pna dgr cerita ada org makan ketam, die geget kulit tu smpi patah gg.. adoii.. ganas nya la kn? pakai braces pn cmtu... behave la kalau nk melantak skali pun.. jgn smpi gg, mulut or gusi injured.. 1 hal plak nk jaga bila luka.. makanan terlalu panas/sejuk pun kena elakkan, from my observation terasa mcm makin sensitip gusi ni.. makin mnjadi2 manja dia..layan kn je la ye..


3) Jaga Kebersihan
make sure setiap kali lepas makan cuci or gosok gg tu.. bakteria or sisa makanan sng sgt nk lekat2 kt celah2 besi tw.. rimas tw x? rimas.. sgtt! kena sentiasa bw toothbrush & paste..dan juga interdental brush.. yg hujung halus n kecik tu.. klu mls nk beli, pakai cungkil gg je sng! tgk ni --->
sentiasa ada dimana2... ubt gg subsidi... sape nk boleh pm sy




KlinikPergigian.gov


scary x die pnye pliers ...bermacam2 jenis n size.. ada sesape takut ke??
ni la tmpt yg i lawat sentiasa.. utk chek-up, tukar band, bracket, wire ke..but for scaling+polish buat kt private.. sbb cpt & sng xperlu nk appoinment, walk-in diterima bila2 masa..


klinik kesihatan gov skg dah cantik.. facilities semua dah moden n baru.. doc n misi je xmoden..muke nk garang je manjang (*tp xsemua mcm tu tw).. my fav color for elastic band of course la pink..klu xde purple..xpun grey..hehe.. jgn amik putih, sbb cpt kotor


Diagnose :

1 thing u should bare in mind, guna braces ni sng sgt kna ulcer...& bila kena of coz la sakit yg amat kn? nk mkn sssh, nk minum ssh..ape pun ssh.. nk ubt pun ssh sbb mostly ubt ulcer ni dlm bentuk gel, rasa dia sakit n pedih amat..sape pna kena mst stuju ngn sy..hee.. nk suggest ubt yg sy guna adalah 'watermelon frost'..frost dimulut, tidak di tgn (nada lagu choc. m&m)


berbentuk powder : sejuk, nyaman & dingin sentiasa juga x memedihkan mulut..hee
bwh ni adalah cnth pack kecil RM1++ mugha jo.. cukup bnyk..pakai setahun xhbs..
(boleh didapati difarmasi juga..ngee..muke farmasi i nih...)


selain itu, sy juga kerap mengalami mulut pecah2.. ni myb disebabkan kekeringan melampau..so bibir akan kering & merekah2...bile jd mcm tu suke nau lah kopek.. gatal betul tgn ni.. sbb tu jd luka2 spt didera oleh suami dlm drama tv swasta...muahahaha.. cara nk elakkan or merawat nya.. bnyk kan lah minum air masak & sapu sekali Vasselin.. murah je & sugguh berkesan.. 1hr leh nmpk kesan.. wah..bkn main promote xberbayar ye..

specialist dentist : this case is very challenging ah, because her lower jaw is too small

dentis : owh.. really huh?

me (dlm hati) : hah?? hehe.. gov specialist only can handle this for free..
                               if private, it will cost me more 

iklan: Dara.com edisi April 2013 section Kecantikan yaw!


get a copy for u today.. ok, sekian sy yg dpt sy tulis takat ni..lunch time yg ada ni nk tito sat la..jmput kawan2 follow blog sy ye..ewahh (sgt poyo)..eh, jmput juga baca entry yg lain2 tw..


- Love, XoXo

20 comments:

  1. pernah pg klinik krajaan ..
    sumpah tak suka!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum :) Jom jom visit blog Dibah, nak introduce satu produk best punya. Hihihi.

    http://dibahspa.blogspot.com/2013/03/natural-aqua-cure-gel-best-exfoliater.html


    Thank you Cik Zeera :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. dik gg ada masalah ke..
      kelau agk teruk akk cdgkan spya pakai..hee..
      but better g private..cpt..gov sgt lama..
      huaa xsgup da nk tggu..

      Delete
  4. suke tgok org pakai braces..hehe nampak unique :)
    btw,salam perkenalan,,iera follow sini ye

    ReplyDelete
  5. kalau gigi jarang depan boleh pakai braces tak ek :D hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. it depends... kna dpt consult dr doctor dulu..
      if case yg xserious, normally doctor will advices pakai retainer je..
      xperlu braces...

      Delete
  6. sukanya tgk org pakai braces sbb mmg teringin pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee...1 day nnt try la pkai...
      Tp nnt brtmbh kurus plak...cian u...

      Delete
  7. qila takut doc gigi..2 je nak ckp..hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyh takut...best.. kna imagine nk gg cntik cm fazura kt iklan cogate tu..mesti zemangattt nk jga gg nnt..

      Delete
  8. zeera wat kat klinik kerajaan ke? akak taye kt klinik k'jaan tmpt akak x boleh plak..utk student bwh 18 tahun je

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..klu over 18thn dia amik case yg kronik je..
      case sy pny rahang bwh terlalu kecik.. tu dia amik..

      Delete
    2. Baru nk servey klinik nk buat braces.Kak pkai GL kat kerajan lama ke kena tunggu? sbb ramai kata kerjaan lambat nk tunggu giliran so rasa nk buat kat swasta

      Delete
    3. Baru nk servey klinik nk buat braces.Kak pkai GL kat kerajan lama ke kena tunggu? sbb ramai kata kerjaan lambat nk tunggu giliran so rasa nk buat kat swasta

      Delete
    4. sangat lama sis... waiting list plg lama 2 tahun.. appoinment untuk treatment plg cepat 2 bulan sekali.. sy pakai dkt 5 tahun dah.. sobs.. nk free punye pasal =)

      kalau nk cepat mmg kena buat kt private je.. tp kos tinggi la

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank