Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Jerawat, Acne, Pimples Heals!

hello, entry ni utk anda..anda & anda yg mempunyai masaalah kulit muka berjerawat..
ishh...isshh.. kesian kn? kalau nk tau, dulu i pun ad acute acne skin problem.. wahhh..teruk beno kn bunyi nyer..mmg sgt teruk... smpi x sanggup nk lihat muka sndri dlm cermin.. rasa mcm sgt down.. bkn down to earth lg.. into the earth smpi emotion disturb tu.. of course sedih yg amat sgt..knp kah.. & mengapa kah dgn tiba2 sebegini.. ku pun x tahu... virus apekah yg dtg menyerang kulit ini.. iskh..iskh...

lama jugak & bnyk tmpt i pergi buat treatment... ada sampi satu tahap tu x keluar umh, x mo g mane2, x nk jmpe sesape.. sbb malu..bkn pe..bila keluar..selisih ngn org sana sini..feel like diri ini sentiase diperati org..
dlm hati mcm dgr org2 berkata2:
'euu nape muka dia, bnyk merah2' 
'eee..bnyk nye jerawat kt muka dia' 
'teruknye muka dia..membiak2 jerawat tu' 
sadis sket.. 'kesiannya muka dia..' 
bisikan2 begini la yg menurunkan semangat & jiwa.. 

pernah juga ada suara2 sumbang yg mengata i dulu.. tp, ada aku kesah?? i pendam je dlm hati.. seburuk2 mana kau mengeji.. seburuk tu lah Allah akn balas nnt.. ingat tu.. i x pna nk cari pasal ngn sesape..sedey...uhuuk!

bukan takat tu je.. mcm2 usaha & ikhtiar yg i buat... mase cont. study dulu la bermula kisah pimples ni... baru la teringat skg..duit Ptptn hbs kemana.. haha..bile pimples menyerang, 1st come in mind msti nk buat facial..  typical solution! dgn harapan lepas buat facial, pimples2 dibuang, maka akan licin la kulit muka seperti sedia kala.. ok, dulu pnh try Reena's Cosmetic, D'Putih, Natasha, Thalgo, & lain2 (x ingat dah) plg worst, amik package kt Res'skin (adik beradik New York Skin) treatment+product je dah beribu..mende2 sebegini memerlukan maintainance yg tinggi coz once u stop nnt bertubi2 jerawat dtg balik.. i dont give a damn on these salons product or skin care treatment package.. org kata, kalau kite x cuba..belum tntu lg tau kesannya kn? now, mmg u'll get rid of my life forever... 

ok dipendekkan cerita, at last sy dpt solution terbaik, which best fwen i recommend, sbb dia pn ada masalah yg sama & bila dia pegi  jumpa pakar, dpt kn consultation from Skin Specialist.. mmg berkesan... rupanya  Doktor & Saloon meraka adalah musuh.. org yg bertauliah shj actually can give treatment & medicine ...pimples x boleh dipicit2..facial is not right..bla..bla..& bla... bnyk lg beliau komen berfakta...understood..now, i banned saloon ok!

ni la tmpt yg i pegi only have 1 skin specialist here : Dr. Noraziah beliau sgt baik & peramah..
suka dgr dia beri consultation sgt bagus, jelas n bernas explanation beliau..  i sarankan agar uolss yg mempunyai any skin problem pergi sndiri for know more.. i x boleh nk explain sesuka hati..slh fakta boleh didakwa..teett! 

highlight here, * effect depends on the individuals...
x boleh nk samakn dgn i, or blame i when it didn't works, this is just suggestion... different people hv different skin type & the Dr. would advise u different medicine & treatment tw..! within the treatment period, the Dr. also give some medicine for healing so that lebih berkesan rawatan tu.. Ingat! taking medicine atas saranan Dr. shj , x boleh suke2 tw...

now, continuously use these 2 product as the Dr. recommended... x perlu mkn ubt dah..
mmg sgt bagus n serasi with my skin.. also available @ Guardian or Watson Pharmacy Stores.
1) Cetaphil Cleanser for all Skin type
 2) Benzec AC5 (for pimples)
 suke pergi Watson sbb sejuk + ber-aircond disamping dpt berjumpa ngn si katik ni..mihiihihii

hey model kotex,  ingat u santekk?? pendek ja..
 *gaya bw beg plastik mcm handbag mahal. x bole blah kau zeera...hashtag Ini Semua Poyo..
hasilnya skrg... keluar x pakai makeup pon rilek je... x de la perfect pon.. karat gak sket2..
ok dah, jgn nk merapu bnyk sgt... duty to do laundry awaits... berbakul2 baju eh.. wabbit pon tak boie makon loie...  x de bibik or kuli nk tlg buat ye kak ^_^  
huuwaa... nanges la cmni.. baru le nk lyn belog.


- Love, XoXo

26 comments:

  1. jom join giveaway! 3 days to go!
    http://myartcrafting.blogspot.com/2013/03/crochet-crochet.html

    ReplyDelete
  2. sng dan selamat.jumpa dr terus kan..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2... 100% confident sbb jumpe specialist terus..

      Delete
  3. Replies
    1. sgt reasonable..starting doc will advise u ubat biasa.. tgk serasi kulit or not..
      normally medicine yg dia bg tu bagus..but depends on the individuals la..

      Delete
  4. betul tu dear, better tnya pada pakar then baru kitaa yakin nk pakai produk mana da sesuai dgn kulit muka :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. RM 11++ kna betul2 cari slalu limited, hbs stok la..

      Delete
  6. oooo...slalu gak g watson ni
    klo time sale..memang laju je nk jalan
    akak lg cun dri model tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu time sale mmg best esp for membercard..
      hehe.. =)

      Delete
  7. prodak ni i pn pakai mula2x ok lama2x dh serasi so ssh sikit nk hilang jerawat tu..
    i dapat free je prodak ni kat lppkn Kl

    ReplyDelete
  8. cetaphil cleanser tu ok x dear ?
    mcm nak try, sbb muka ni mmg bermasalah sket lah. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pakai atas doc advise.. mmg ok ngn muka i =)

      Delete
  9. begus la. momoy pun tahu rasa down tu acane dulu
    huhu
    btw, doc lebih diyakini.
    buat facial dulu, dia picit bagai kulit time tu je ok. esok lusa jadi teruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. skg kalau buat facial, biasa2 je..
      x bagi dia picit2 even yg kecik2..
      takut muka naik jerawat nnt..

      Delete
  10. Salam sis still guna cetaphil? The ingredients contain one types of Alcohol . May i know what types of alcohol? Is it ok to be used for muslim? Sorry tnya bcz im also using it. Need someone to answer me :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy rasa okay je . Ari tu sy ad terbaca yg cetaphil ok utk muslim :) i used gentle wash cetaphil too

      Delete
  11. Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank