Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Tutorial Chat Box & Facebook

selamat petang, 
ye..ptg ahd ye taip entry ni sbb hujan lebat diluar xde nk kua merayap ye.. 
kesempatan yg ada ini, i gunakan jap utk membalas kengkomen yg xseberapa bnyk dr follower belog ni

hamba allah noob ni bertanya :
gimana caranya utk masukkan Chatbox, mcm i punye Chatime tuh 
 dan juga facebook dlm belog 

even kalau u google melambak2 org dah posting tutorial.. 
tp xpe, i tetap juga rajin nk bantu.. 
semoga tutorial ringkas ni membantu ye dik (mcm akak2 sgt la i nih..)

Tutorial #1 Chat Box

step 1 :
  1. pergi kt link ni http://cbox.ws/
  2. sign up 
  3. then, click kat Create my Cbox !
  4. then, masukkan Password
  5. boleh edit sket2 utk cantik kan Cbox uolls nnt
  6. dah siap, click Apply
  7. then, click Publish! tgk  dekat sebelah Home 
  8. click Copy To Clipboard 
  9. and, copy lah kod yg ada tuh 
step 2 :
  1. pergi kt blog masing2
  2. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript
  3. then , paste kod yang oulss copy tadi tu kat ruangan tu . 
  4. save & tadaa... view ur blog... ada dah kn? kn?
cam gini lah rupa dia nnt...


*opss tp skg sy guna chatbox dr busuk.org 

sbb nye, kt opis diorg xblok..hee..syuuushh diam2 je tw..pls *bust muke kesian mcm kucing..

Tutorial #2 Facebook / Fan page

Step 1:
  1. Make sure u dah ade like / fan page
  2. Browse this link : https://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box/
  3. masukkan URL anda, contoh ini macam :

    4. Scroll smpai bwh, Click  pada Get Code untuk dapatkan code dan letakkan dalam blog
    5. Pilih Code pada iFrame utk di copy, spt dibwh ini :



Step 2 : (sama spt diatas)
  1. pergi kt blog masing2
  2. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript
  3. then , paste kod yang oulss copy tadi tu kat ruangan tu . 
  4. save & tadaa... view ur blog... ada dah kn? kn?
nanti dia akan keluar ini macam...
memudahkan utk di ' like '


 
*p/s : sila lah 'like' ya...

setakat ini lah tutorial xseberapa dr sy..
Sekian. end. toceh, tenkiu, terima kasih, kamsahamida, xiexie, arigato, syukran 

12 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank