Hello Kitty Bank

Followers

Blogger Widgets

Kisah Derma Darah

entry berkepam dalam trash.. eh..eh.. draft.. hari tu ada event derma darah kt Office dr Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.. semangat dengan niat yang baik serbu ke bahagian foyer a.k.a tempat kejadian kengkonon nya nak menderma juga.. niat yg baik.. syabbas beteh!


muka pucat yang tak boleh blah.. bukan takut, tapi lapar... grrr..
kena edit gak pic ni dulu guna mood sexy lip baru beseri sket kot.. tgh isi form yg berkaitan utk menderma.. buku merah pulak lupe bawak (lupe dah pun mana taruk buku tu..dah berkepam sgt) bukan pasport je warna merah tw, buku derma darah, buku hutang, buku checkup pregnant pun merah ye (ok..yg ni x berkaitan, sila abaikan!)

dlu thn 2005 pernah derma.. dgn berat yg ngam2 sesuai.. ok, passed! berjaya dpt buku merah & de 1st rekod donate.. masuk thn depan nya.. 2006 cek tekanan darah rendah, berat pun makin turun.. reject! 2007 rest kejap kut.. terlupa nk donate.. 2009 & onward pun masih kekal darah rendah yg i sendiri pun x paham kenapa.. berat pun x naik2.. x pe la i ouls pun suke.. tu makna nya x demok.. hehe..  sampai ke tahun ni 2013 cek x cakap pon blood pressure rendah ke ape.. lain pulak dia cakap 'darah cair' hah?? i was like.. apekah?? myb sbb otak i slalu masok air kot.. bengong2 gak kadang.. hokay, malas nk layan dah.. 

uolss tgk mmg cair ke? i lupe nk pee pee pg td kut..dah 4 jam tahan.. hahaha
sudahan nya.. i observing pesakit2 yg volunter jd mangsa pada vampire.. miahahaha..

akk tudung merah, baju merah.. opss.. yg isi borang sesame td.. pass.. silakan derma dara anda.. eh eh darah.. terduduk kt katil pesakit, hah nk derma sangat kan???? amik kau..


mmg saje besar kan gmbar ni bg jelas.. ihihihihi..
focus kt jarum yg tercucuk tu..hahaha korang x yah la nk takut sgt pun.. tak sakit.. seyes x sakit dah rase dah.. jarum tu lg kecik kut dr badan korang.. kalau takut sgt sampai nanges2 tu memang over taw!


semoga niat murni meraka Allah berikan ganjaran sewajarnya.. In shaa Allah...

info: from google 
punca darah cair adalah anemia. natang apakah itu?
Anemia ialah penyakit yang melemahkan tubuh badan, terjadi apabila kepekatan hemoglobin dalam darah di bawah paras normal mengikut usia dan jantina. Hemoglobin ialah sejenis pigmen yang terdapat dalam sel darah merah di mana ia membawa oksigen daripada paru-paru ke tisu-tisu. Kekurangan zat besi (iron) iaitu komponen penting hemoglobin merupakan sebab biasa terjadinya anemia.
 tanda-tanda anemia: 


  • Tanda-tanda pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat, dan bahagian dalam kelopak mata
  • Tidak bermaya, letih, dan lemah badan 
  • Pendek nafas apabila melakukan senaman
  • Pening, pitam disebabkan oleh kurangnya oksigen sampai ke otak 
  • Angina pectoris iaitu suatu keadaan di mana berlaku kesakitan di dada yang diakibatkan oleh oksigen yang sampai ke jantung tidak mencukupi 
  • Kurang selera makan dan kehilangan berat badan, sukar untuk berjalan, dan mental bercelaru yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B12.

wallahualam..hmmm.. no komen..nk cek doktor malas, makan ubat x suke. but i know, im fine.

- Love, XoXo

12 comments:

  1. hana teringin nak derma tapi xboleh sebab apa tah kurang.hemoglobin kot.. xingat.. haha

    darah cair sebab banyak masuk air. boleh la alasan tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hemoglobin ngn drh cair pun adek bradek kot.. hee..
      x leh blah masuk air..

      Delete
  2. betul ke bila derma darah bleh naikkn badan? zara mmng nk derma tapi darah rendahla plk..nak bagi naik badan ni..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i makin turun myb ada faktor lain kut.. sbb masa tu study lg..
      hee.. kna mkn bnyk2 bg naik..hee

      Delete
  3. hoiii. darah cair dah macam pregnant je. sebab dulu time pregnant bende ni paling takot. sebab kalau darah cair kene selalu mkn iron tablet. pastu lao bawah 11 hb kene bebel dgn nurse. tu sbb baby dah serap darah mak die. kes ko ni sape yg serap? cacing ke? hohohohoho. cabuttt larikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mls nk bgtw sbnrnya.. yg tiap2 mlm ak mimpikan edward cullen.. ak syak vampire hensem tu lah yg geget darah ak.. puuuiii

      Delete
  4. ish kte takut nk derma darah..hehe..xtau nape...mmg xda pngalaman la..pngalaman temankn kwn pn xpenah..tgok2 org cm tu ada la

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn takut.. x sakit.. sikit je cucuk.. pastu ok.. boleh main larik2

      Delete
  5. Replies
    1. hee.. jgn takut.. x de la sakit sgt pun.. ni kite dah x leh derma.. sbb x cukup sihat kut..hee

      Delete
  6. yumida pn pnh derma darah
    yg beznye diorang bg kfc free n payung free..bez je rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. KFC?? wah... mewah betul.. sini biasa dpt roti n air milo je.. hehe..
      kt mne u derma dpt kfc tu? hosp mana orgnize? hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank