Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Resipi zeera : Laksa

ok, nk share sikit favourite food kite.. laksa most wanted yaw..
sbb kite suke, sanggup belaja resipi yg ni even tho rumit sikit.. sikit je la ye.. jgn nk di jadikan alasan sgt la sbb x nak masak.. babap kang! ok, x payah nk intro byk sgt kite terus ke.. pencalonan nya...

Mi 
1 paket laksa 
(ikut suka nk brape banyak..brand apa pon tak kesah la kak ton, janji ade cop halal)

setengah org suke yg jenis beras, yg kering & keras tu.. tapi leceh sikit sbb kena rendam dulu dlm air bagi kembang2 & lembut baru rebus or celur dlm air panas lama2 ( agak2 dah lembut uolss angkat la.. jgn sampai kembang setaman lak mi tu.. x selera nk makan kang..

separuh org pulak suke yg jenis plastik.. apekah? means yg jenis basah la mcm type mee kuning n kuetiaw dlm palstik tu.. x yh rendam lama2 terus celur dlm air panas kejap2 je.. ni seswai utk org yg lemah gigi, lemah gusi & mulut manja.. nk lembut2 je.. bukan mengata abah or tok nenek kite yg x de gigi tw.. ampun...

laksa jenis beras amat sedap dengan tekstur yg agak sedikit kenyal

Bahan Hiasan Dalaman Laksa


4-5 biji telur rebus - dibelah dua atau empat
1/2 labu bawang besar - dihiris
1 batang timun - dihiris memanjang
5-6 biji limau nipis / kasturi - dibelah dua
1/4 biji nenas - dihiris 

ni basic, kalau suka boleh tambah la hirisan cili besar, cili hijau, cili padi, salad, daun pudina.. sikit je ni, sbb kite rembat je mane ade dalam peti sejuk... bukan curik kat mane2 ye, ingat tu! makanan haruslah dari sumber yg halal, sbb ia akan jadi darah daging kite.. dan ia jugalah yg akan mencorakkan akhlak individu.. opss.. terceramah pulak..

p/s : belahan or hirisan ni actually ikut kreativiti korang la.. mau memanjang, mempetak, melebar, menghiris halus.. ikut suka la.. tiada paksaan janji boleh telan

Bahan Kuah Laksa

1 kg ikan sardin / kembong (prefer sardin)
3-4 ulas asam keping
1/2 labu bawang besar
3-5 ulas bawang merah
3-5 ulas bawang putih
seinci halia
seinci lengkuas
8-10 sudu makan cili giling (tp suke yg fresh, blend sendiri)
5-10 biji cili padi
segenggam daun kesum
1-3 batang bunga kantan
garam secukup rasa
pes udang secukup rasa

blander siap label, x tahan.. ni keje abah kau la ni.. x nk bagi mix up ngn blander bubur dia.. eh.. eh.. blander buah untuk smoothies & jus carrot utk wabbit kite *_*

*still nk panggil pes udang even tho dia tulis otak udang kt situ.. x suke! sbb nmpak bodoh bunyik nye.. haiyoo amma, appak!

I'm sure u know what to do with all the ingredient as mentioned with photo above:
blur? or still get confuse? ok.. baca step2 di bawah..

Cara-cara

1) Ikan disiang, kemudian dibasuh kemudian direbus terlebih sudah dahulu...direbus bersama asam keping. Tujuannya utk menghilangkan bau hanyir ikan.

2) Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi

3) Ikan rebus tadi, ambil isinya sahaja, tanpa duri ikan untuk dikisar dicapur dengan air rebusan ikan tadi. Make sure dah buang segala duri ikan & tulang temulang ye.. kang ada yg tercekik, nauzubillah..

persediaan sebelum berperang....! sementara itu.. dalam periuk yang lain.. 

4) Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, halia, lengkuas dan cili-cilian. 

5) Panaskan periuk berisi sedikit minyak

6) Masukkan kisaran beserta cili giling tadi (ditumis) kemudian masukkan sekali asam keping, daun kesum dan bunga kantan, kacau jangan sampai hangit. Tumiskan mereka2 dalam 10minit or sampai naik bau *aroma yg harum semerbak.

7)Masukkan isi ikan cara (3) dan kacau perlahan-lahan. 

8) Ambil saki baki tulang-temulang itu untuk di blander dengan air rebusan ikan tadi

9) Setelah itu, masukkan sekali dlm masakkan tadi tp ingat! & jangan lupa walau sekali.. bahan yg diblander ini cara (8) haruslah ditapis.. cuma amik air dia sahaja

10) Masak hingga mendidih & kamu yakin ia telah masak.. *kalau kuah dah menggelegak means dah masak la tuh.. 

11) Kalau x puasa, silakan rasa kuah anda itu. Perlu ada rasa masin, masam, dan pedasnya tw..  Bubuhkan garam & pes udang secukup rasa. Sampai oulss betul confident sodap..

12) Its done! Cepat amik mangkok ceduk mi, bubuh hiasan & tuang kuah.. Sedia untuk dihidangkan & makan! *gelojoh nau.. kut iye pun bace doa dulu & ajak segala orang yg ada disekeliling.. kita makan berjamaah (sunnah) 

kuah laksa in progress....

di akhiri dgn ucapan.. selamat menjamu mata ..pic yg last ni je ehsan google, x saba sgt nk makan lufe nk snap.. next time hokey! 

hah, sedap or x? org sekeliling sy sila jawab *_*

p/s : giveaway zeera masih lg on sampai 6 Julai cepat join, kut2 dpt lucky draw.. click sini
Love, XoXo

10 comments:

  1. laksa kegemaran saya..:)

    *Buffering earning? Apa tu?
    http://asyikmaiburogu.blogspot.com/2013/06/buffering-earning.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape tu.....? Sok sy terjah ye.. Da off pc.. Xle nk copy lah tru hp.. Jenuh nk type link satu2...mihihihi...

      Delete
  2. wah fevret ni..tp blm pernah masak,mkn kat kedai ja hehe :)

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum zeera. sheila memang teringin nak belajar masak laksa. yeayy sheila akan cuba guna resepi zeera ni. thanks dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..jmput try.. =) in shaa allah sdp..

      Delete
  4. laksa sinonim dengan perempuan. kan kan. ada x perempuan x suka laksa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kn... Setakat ni x jmpe lg la yg x suke... Cm ssh jmp je..hehe

      Delete
  5. nak nak nak nak laksa. rindu weyyy. buatlah makan2 sebelum puasa ni. nak tunggu aku buat mmg tak lah. sbb nanti chef ziyad tolong. hohohohohoho.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ziyad dah boleh makan laksa lom? ak tggu dia de gigi baru wt..hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank