Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Resipi zeera : Mee Kari

hari tu dah Laksa, kali ni mee kari pulak.. ni sbb ade org request nk rase so hentam sahaja la..even x pernah buat.. from google, amik resipi : mix & match, add & subtract mana yg patut jd la resipi sendiri.. hihihi.. kite ni bukan penggemar mee kuning.. seyes x suke.. dulu mase sekola rendah pernah makan sampai muntah2.. so, sampai skrg la x suka makan.. (tu side of psychology & mind set kut) makan pun sikit2 je.. lgpun org kate mee kuning ni angin... ye ke?? wallahualam... lagi satu, kari pun kite x berapa suke.. sebenarnya... any lauk or menu yg ade santan kite mmg x gemar.. bukan diet, tp rasa cm cpt muak la makanan bersantan ni.. contoh macam cendol... x boleh blah langsung.. mintak mahap ye! tapi kalau putu piring kite x tolak.. sbb x guna santan pakai kelapa je.. *hah, tetibe~

Bahan Hiasan 

Mee kuning (dicelur seketika)
Taugeh (celur seketika juga)
Sawi (dicelur juga)
Telur ( direbus)
Bawang goreng
Daun sup
Limau


Bahan Tumisan

4 ulas bawang merah 
1/2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
Halia
Lengkuas
2 batang serai dititik @ diketuk
Daun kari
Bunga lawang
Kulit kayu manis


ok, memang melampau, entry resipi kali ni 2 gambar je amik..

Bahan Campuran

garam
gula
sedikit asam jawa
ayam 1/2 kilo (dipotong kecil-kecil)
3 ketul kentang dipotong kecil2 (atau bentuk dadu sengat)
Rempah kari daging (1 paket kecil)
Santan (pakai yg kotak kecil, guna 1/2 je) lupe sukat, maap

Cara-caranya  :
  • cuci ayam dengan bersih
  • ambil isi ayam dan rebus sehingga separuh masak sahaja
  • toskan dan guna semula rebusan ayam td 
Kemudian, 
  1.  Panaskan minyak masak di dalam periuk.
  2.  Kisar bawang merah, besar, putih, halia & lengkuas
  3.  Tumiskan bahan kisaran tadi beserta daun kari, bunga lawang, cengkih & kulit kayu manis & air asam jawa sehingga naik bau harum dan sedikit garing
  4.  Tuangkan rempah kari 1 paket dan segera kacau untuk mengelakkan rempah hangit.
  5.  Masukkan air rebusan ayam td, reneh sehingga rempah tumisan tadi pecah minyak.
  6.  Bila sudah pecah minyak, masukkan kentang & isi ayam dan biarkan mendidih seketika.
  7.  santan, kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa
  8.  Biarkan kuah mee kari tadi mendidih dan pecah minyak buat kali yang kedua.
  9. Kuah telahpun masak! 

          Langkah Terakhir 


Ambik mangkuk, isi mee kuning yang telah dicelur td tuang kuah mee kari yg dah siap masak lagi sedap itu & hidangkan bersama bahan hiasan. Silakan makan. Bismillahirrahmanirrahimm... bila burp nnt ucap Alhamdulillah..

 Sempat lg nk update entry, kejap lagi nk rush g beauty class.. yeaaay! * dlm lagu gwiyomi =)
p/s : giveaway zeera masih lg on sampai 6 Julai cepat join, kut2 dpt lucky draw.. click sini
- Love, XoXo

10 comments:

  1. wah pagi2 update resepi,terus lapar hehe..:)

    ReplyDelete
  2. rajin ja la masak. sehari sekali ka masak berat ni.. aduh hana masak nasi boleh la lauk beli kat kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustahil la hari2 kn.. Setahun sekali kut..eheee

      Delete
  3. wah..terernye sis masak
    blh try masak camni bila weekend
    sure selera bertambah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, yg x best bile berat pun bertambah2

      Delete
  4. bukan sebarang RESIPI LULUR..resipi
    perap lama tersohor
    ...sila lawat link untuk lebih info

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank