Hello Kitty Bank

Followers

Blogger Widgets

Chiki my beloved wabbit

salam. eh mcm x de mood nk menaip.. hello keyboard, ai cakap u type diri sendiri boleh? on dictionary sekali supaya tiada typo error ok? dush! pang diri laju2.. hah, mula la nak merapik tu.. adoi.. huhu.. ye la kite demam nk masuk seminggu, mula dr sakit tekak perit yang amat sekali pakej ngn batuk & selsema serta sakit2 badan.. eh, demam? tak2.. tu simptom2 sampingan sakit yang berkait dengan demam, tp badan x panas la pulak.. elok je shopping kt pasar jln tar hr tu.. jem 2 jam cari parking pun cool lg.. alasan sangat..

bukan nk cerita pasal tu.. tapi pasal ni.. favorite pet, rabbit.. minat Hello Kitty tp bela rabbit, tah pape sungguh.. actually my family members x suka kucing so, bela kucing 'hello kitty' je la yang mampu dalam bilik..sobs.. hah, berbalik kepada rabbit.. lebih kurang kucing je.. comei2, badan ada bulu2 gebu sikit & kuku tajam cuma telinga je panjang & ekor kontot.. rabbit masuk dlm cage je so x de la nk mnyusahkan mak bapak sbb dia pee pee & wee wee (popo) dlm cage je & x de juga makluk yang sentiasa mencuri makanan di tudung saji dan juga yang berkejaran & bermalas-malasan dalam umah..(hah perangai kucing lettew) peace! Wabbit ai nama Chiki.. x de kena mengana ngn chicken ye.. nama tu ja yg ada chemistry ngn wabbit ni & dia suka.. hee.. 

ni masa baby2 lagi umur kurang sebulan.. comel kn? ada belang putih sikit kt badan Chiki.. ai keluarkan dari cage bagi dia main lari2 kt kolam ikan.. heppy henor dia..

bila besa sikit.. hah.. besar mcm kucing dah.. boleh buat manja2.. peluk2.. serta gomol2..
 muahahha... best kn... ni lah teman buli kita di kala bosan..bile kite panggil nama dia je, automatic telinga capang dia tu tegak2.. tercari cari siapa lah yg berani panggil dia ni.. tau pulak nama u Chiki ye hehe..

like owner like pet, dia suka posing tw! bulu dia cantik & bersih.. Chiki sentiasa sihat sebab cukup makan pakai & kasih sayang semua. Oh ye.. lupa.. dia ni gegurl tw.. mesti la sama macam tuan.. hee.. ok, sekarang ni nk share serba sikit info tentang wabbit.

Do You Know?

Ketika berumur 1 hingga 3 bulan, anda boleh memberikan makanan rabbit yang boleh dibeli di kebanyakan kedai runcit ( ai bg makan pallet, ni mmg makanan untuk rabbit..)

Selepas umur 3 bulan, anda harus membekalkan sedikit sayur-sayuran, rumput dan sedikit buah-buahan, Elakkan memberi kangkung terlalu banyak kerana boleh menyebabkan rabbit sakit perut. (ai mmg selang selikan bg makan pallet, kangkung & carrot.. Chiki mmg suka gila carrot.. seminggu boleh hbs berkilo2 kalah tuan dia.. demand tw x? kalau x dapat dia akan mengamuk2 n hentak2 kaki dalam cage tu.. sabar je la..)

Rabbit akan bersalin bulu setiap 3 bulan dan bulu yang luruh banyak yang tertelan ketika membersihkan dirinya. (so far Chiki ni bijak.. dia x makan bulu2 tu.. tw x sedap & pandai bezakan makanan or x? otak dia kn cergas sbb byk makan sayur)

Kandang hendaklah dicuci setiap minggu. Sebaik-baiknya gunakan pembasmikuman yang boleh dibeli di kedai-kedai “pet shop” (cage Chiki Sentiasa bersih.. dia x suka main kotor2.. cuma tempat tadahan popo dia kena basuh hari2.. ya la.. mesti lah dia membuang hari2 kan.. bayangkan diri kita.. pas popo mesti terus cuci kan? kalau x, bau dia.. pergh.. aroma menusuk sgt ke hidung..) 

Rabbit boleh hidup lama, sesetengahnya mencapai umur 5 hingga 8 tahun. (hope Chiki panjang umur.. sobs) Memelihara rabbit sebagai binatang kesayangan bukan kerja yang mudah. Tugas memberi makan dan menjaga kebersihan serta kesihatan rabbit setiap hari tidak boleh diabaikan. Hari2 kena pantau taw.. Jika tidak, ia bukanlah binatang kesayangan namanya! Tu pasal rabbit ai sekor je.. Ye la, nk bg perhatian & kasih sayang yg sepenuhnya katanya. 

sesekali ada tamu datang menjengah.. haha.. Chiki ni penakut & pemalu sifatnya

Don'ts!  (copy paste info) 

a) Jangan mengangkat rabbit di bahagian telinga

Rabbit tidak suka dipegang di bahagian telinga. Tambahan pula tubuh rabbit berat tetapi tulang- tulangnya lembut. Rabbit akan meronta jika dipegang telinganya. Jika ia meronta dengan kuat, kemungkinan tulang leher atau tulang belakangnya akan patah. Cara mengangkat rabbit adalah dengan mencekup telinga sekaligus dengan kulit di bahagian belakangnya dengan tangan kanan, sementara tangan kiri mengampu di bahagian punggungnya. Jika rabbit meronta-ronta, biarkan ia sebentar dan ulang semula pada masa yang lain.
(ni kalau ada sapa kacau Chiki memang i da smash dulu.. oo.. suka hati je ya.. ai yg bela penat2, jangan kau berani sakit kan dia ye.. protactive konon)

b) Jangan sergah rabbit anda;

rabbit sangat sensitif kepada bunyi yang kuat dan yang memeranjatkan. Ia akan melompat dan berlari ketakutan. Rabbit yang ketakutan mungkin tidak mahu makan untuk beberapa hari.
(hah, yg ni betul.. bila ciki dengar bunyi yg pelik2 telinga dia akan capang2 & bergerak2 seolah2 mencari bunyi tu.. hehe.. ai selalu prank dengan ringtone kucing.. hah mula la nmpak muka dia gelabah.. lawaks tp kesian)

c) Jangan lakukan rabbit seperti seekor kucing

Anda tidak boleh melayan rabbit seperti seekor kucing. Anda boleh memegang dan membelai rabbit tetapi sesetengah rabbit hanya suka dibelai tanpa dipeluk. Tendangan kaki belakang dan cakaran kaki hadapannya kuat dan boleh melukakan tangan. Berhati-hatilah! (Chiki memang suka diusap2 kepala dia.. pastu dia akan tunduk manja2 amboi manja betul ye.. certain org je yg dia suka dipegang n peluk.. kalau x dia akan mengganas..hati2.. nasib la kalau kna cakar & geget..hehehe)


memang sifat semulajadi rabbit berlari laju & x suka di peluk2.. tp ni spesis baik, jinak lagi sopan mcm tuanya.. suka landing2 gini.. hehehe.. manjakan Chiki ku.. ahaks..

- Love, XoXo

6 comments:

  1. comelnya chiki.. perkongsian tips yang bagus kepada sesiapa yang memelihara arnab.. semoga zeera cepat sembuh ya..

    ReplyDelete
  2. alegik haiwan bulu2 -_-

    tgk dr jauh boleh lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu.. ala cian..
      xpe tgk jauh jauh pun da mampu cakap ia comelkn.. ihikk *_*

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank