Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Resipi zeera : Puding Roti

satu2 nya desert yg sempat bikin sebagai juadah berbuka puasa.. ayah beli roti kengkonon nk buat sahur la.. at last, x laku.. semua duk makan nasi plus lauk untuk sahur.. takut kebulur disiang hr la tu.. 

(dialog lebih kurang)

ayah : roti tu nk expired dah,  buat la pe yg patut 


zeera : buat puding roti je la ngn sos vanilla


ayah : hmm suke hati ko la..



ok, bahan2 dah sedia berkumpul beramai2 untuk abadikan gambar kenangan bersama.. 1 2 3 click!

BAHAN BAHAN

Step 1:
400ml Fresh Milk
8 keping roti 

Step 2: 
2 sudu besar gula halus
2 sudu majerin
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 sudu besar tepung gandum

Step 3:
200ml Fresh Milk @ susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula halus

*semasa penyediakan bahan2 diatas, siap2 panaskan oven dalam suhu 180C 

koyak2 kn roti (step 1) menjadi cebisan kecil2 dan rendam dlm fresh milk dalam 30 minit. then, set aside

bahan2 dalam step 2.. campur semua sekali & blend pukul hingga sebati

campurkan step 2 td dgn setep 1.. kemudian bubuh dlm loyang & bakar dengan masukkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit. cukup masa, sila cek puding anda supaya bahagian bawah pun cukup masak.. kalau still basah lg.. boleh bakar lagi sikit sampai betul2 masak.

TOPPING

masukkan bahan-bahan step 3 dalam pan or periuk dengan api yang sederhana. api jangan terlalu besar, nanti hangus. gaul rata sehingga betul2 masak dan sampai topping tu agak pekat. 

kemudian puding roti yg telah siap dibakar td boleh lah dipotong2 kecil letak atas pinggan hiasan & tuangkan topping untuk dihidang. Its done! Jemput mencuba resipi ini wahai readers sekalian...


oppss.. ada menu extra pulak.. hmmm.. ada 2 keping roti lebihan.. so ape lg.. menu paling senang, bubuh inti milo & tekap pada cutter.. maka, jadi lah bentuk yg maha chomei ni.. tadaa...
#masuk dalam mangkuk, simpan dlm bilik makan sorang2 sambil nanges x sanggup nk telan..sobss~



- Love, XoXo

8 comments:

  1. hi... thank you for sharing dear... salam kenal.. jom follow diyana www.diyanamarissa.com

    ReplyDelete
  2. yg last tuu comel. macam xsanggup nak makan plak. haha :D

    ReplyDelete
  3. sedap kalau orang yang buat... kalau hana buat xsedap.. hehe (dasar pemalas nak buat)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank