Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Homemade Lamb Chop

Assalamualaikum..

hari ini hari ape? hari sabtu.. yeay.. ingat x hari ape? hari ini ramadhan ke 25.. yeay.. awak.. lg 4 hr kite nk raya awk.. lg 4 hari!! 4 hari!! bukan sehari bukan seminggu or sebulan.. tp 4 hari... yeay!! (parody yg mintak kena lempang).. huhu, terasa cepat sgt masa berlalu.. dan semakin lama Ramadhan semakin meninggalkan kite.. sedih tsskk T_T .. untuk pertama kali nya.. pecah rekod hidup bulan puasa ni x singgah ke Bazar Ramadhan untuk membeli juadah berbuka & juga Iftar di luar.. mintak mahap la kengkawang & opismate yg sudi menjemput tu.. cant make it on this Ramadhan, next time In Shaa Allah =)

Rutin bulan puasa ni, habis keje.. on time 430 ptg mesti dah tercongok dpn punch card & mencicit laju ke kereta terus berdesup balik umah.. sebelum sampai umah, singgah jap kedai beli lauk pauk mentah untuk dimasak or sesekali ada juga singgah tmpat org jual air kt tepi jalan.. tu je!

ni menu iftar homemade yg ke berapa ntah? hee..

tips mudah memasak : kukus grill panggang.. kukus grill panggang.. kukus grill panggang.. panggang!

LAMB CHOP

aci x? lamb ni beli dah siap2 potong & perap tinggal bakar je.. mudah sgt bukan?? 
murah pulak tu.. sekilo RM15 je.. dapat la dalam 8 or 9 slice.. boleh makan 1 family..

lamb still not yet open for order, sorry!

ok sekarang nk bg resipi untuk dia punye sauce (ai buat black paper yg amat sedap bak hang)
 *perasaan sungguh..

BLACK PEPPER SAUCE

Bahan-Bahan:

  • 1 labu bawang besar holland dicincang halus
  • 1 biji tomato dicincang halus 
  • 1 sudu lada hitam ditumbuk halus
  • 1 1/2 tepung gandum 
  • 1 sudu tepung jagung
  • 1 sudu sos tomato
  • 1 sudu sos cili
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu kicap manis (untuk gelapkan sos)
  • 3 cawan air (atau lebih)
  • Sedikit oregano
  • 2 sudu mentega
  • Sedikit garam
Cara-Cara:
  1. Cairkan mentega ke dalam periuk 
  2. Tumis bawang besar & tomato hingga layu dan wangi 
  3. Masukkan lada hitam yang ditumbuk halus, tumis sekejap.
  4. Masukkan tepung gandum & tepung jagung (bancuh ngan air supaya x berketul sgt) 
  5. Masukkan air dan kacau
  6. Masukkan kiub ayam, sos lada hitam, tomato, cili, garam dan kicap kemudian kacau sehingga sebati.
  7. Masukkan oregano.
  8. Renehkan sehingga anda rasa telah masak & agak pekat sidikit

COLESLAW

ni kena clik kt entry ini.. huh, ngade taw!


FRENCH FRIES

g supermarket, beli yg frozen tu pastu goreng..
*ni kalau mintak tutorial jugak, mmg nk kena lempang!

Till next entry, Love - xoxo

2 comments:

  1. wahaha suka part french fries tu.. x nk tnya la kang kena lempang ramdhan jd lempeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. lempeng..hehe.. lembik je nnt.. dah la puase..hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank