Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Resipi zeera : Spaghetti Seafood Aglio Olio

my favouriteeeeee! after laksa.. hehe.. ok, kita guna Spaghetti tw.. bukan Angle Hair mahupun Fettuchini..
selalu makan kt luar je.. kali ni meh try buat sendiri.. as juadah berbuka juga.. western lg.. ermm.. nyum3x

Spaghetti Seafood Aglio Olio yg tersedap sy pernah rasa adalah di Austin Chase, Plaza Shah Alam & Upstairs Cafe Subang..  Secret Recipe? outttt! tawar & x sedap.. depa memang sesuai buat kek ja.. teeeettt.. *personal opinion je.. hope x kena bang!

ni bahan2 dia..


SPAGHETTI

1/2 packet spaghetti direbus, kemudian dicelur dgn garam & butter

BAHAN-BAHAN 

2sudu besar minyak zaiton
3 ulas bawang putih dipotong halus
1/2 labu capsicum di potong dadu
1/2 kilo udang
1/4 kilo sotong
1/4 isi kepah atau lala (optional)
cendawan butang di potong slice (*optional)
Sedikit lada hitam (guna yg biji x perlu ditumbuk)
1 sudu oregano fleks
1 sudu daun parsley fleks
1 sudu cili fleks 
garam dan lada sulah untuk perasa
1 sudu teh pati ayam


CARA-CARA
  • panaskan minyak zaiton dan tumis bawang putih hingga kekuningan
  • masukan udang, sotong, isi kepah atau lala dan pati ayam tadi
  • udang dan kepah otau lala td dah nmpk kemerahan, masukkan lada hitam, capsicum dan cendawan butang td
  • akhir skali masuk kan spaghetti, garam, lada sulah, cili fleks atau cili padi, oregano fleks, parsley flakes dan kacau hingga rata
  • kalau spaghetti nmpak kering bleh di gaul kn dgn mnyak zaiton xperlu risau mnyak zaiton tiada kolestrol jd bleh lah tuang kn di spaghetti supaya xnmpak kering
#1st capcha aka 1st trying (photo from samsung y.. ggrrr)

#2nd try, agak pedas sikit (gambar kt instagram.. next time kena guna DSLR baru jelas)
#rasa yg sgt not bad... they'll bg rating 4 over 5..mihihi.. selamat mencuba... ;)

36 comments:

  1. Replies
    1. hee.. bulan puasa lak.. kite patut publish entry ni mlm2 la.. hee

      Delete
  2. Replies
    1. cuba lah.. nnt leh wat 1 entry.. pastu bg link kt kite.. hee..

      Delete
  3. drooling.. sy pown ade wat mediteranian style. agk messy dessy.. tp sedap....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bai mai sikit resipi..hee..
      pasni nk try makanan korea lak le..hee

      Delete
  4. spagheti.....tak berapa suka sgt...kalau ada makan je tp setakat ni xde x cari...ngee..saya pun antu laksa...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksa sedapp kn? hee.. i suke mkn mee compared to nasik.. ehehe

      Delete
  5. Ala tadi br mkn spgeti tp buat kuah sardin jer huhu..nak cikit aglio lio wuwu

    ReplyDelete
  6. Klu x pkai mnyak zaitun , x boley ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh, minyak masak je.. tp kolestrol pulak...

      Delete
  7. Dah cuba.. memang yummy... tapi saya xde pati ayam.. guna serbuk ikan bilis. . Sedap juga.. hehe.. thanks for sharing ek.. akan ke sini lagi utk refer resepi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pun boleh, serbuk ikan bilis tu... tq sudi singgah...

      Delete
  8. assalamualaikum zeera lily,
    kak lin datang sini nak share resepi spaghetti dan follow follow..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, Saya dah test. Mmg sedap. Bkn saya yg ckp tp perut2 dan mulut2 yg makan yg ckp sedap. Parents pun ckp sgt2 sedap. Bangga I. Zeera,Thanks for sharing the resepi. Ada yg sedap2 jgn lupa share tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. okies.. no problem.. nnt ade lg i share ~
      btw thanks sudi singgah blog ni..

      Delete
  10. Oooo......mudah je rupanya. Thanx untuk resepi ni. Nak try buat jap gi. Bahan2 ada dah

    ReplyDelete
  11. Tq for resepi. Nak masak untuk breakfast dan bekal anak esok! :). Selalu masak spagetti bolognese je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. try sis.. hope lebih berselera anak makan =)

      Delete
  12. Alhamdulillah. ..dah try sis. Sedap! Kak anim ada letak cerita pasal spagetti ni dlm entry akak. Nnti free free baca ek. Thanks again!

    souqvitamin.blogspot.com/2014/10/tips-memulakan-hari-yang-ceria-segar.html?m=1

    ReplyDelete
  13. Salam, thank you for the recipeee! Menjadiiii. The taste was very delightful and delicious! Thank you so very much!
    Love, Intan Azureen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome dear..
      alhamduliilah.. tq for ur comment..
      hope tak de rasa was-was reader nk mencuba resepi ni.. hihi

      Delete
  14. nyum2 nampak sedap la
    Mari lawat blog cik en
    Nurfuzie.Com
    Cik en mencari sponsar untuk GA cik en
    Pencarian Sponsor Give Away Nurfuzie Dot Com #1
    Entry terbaru cik en mengenai
    Apa Itu Lotus Birth?

    ReplyDelete
  15. Plaza shah alam kedai mana sis yang sedap tu ??? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Austine Chase, tapi sekarang dah tak ade.. diganti dengan restoran Sri Keningau

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank