Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Persiapan Simple Raya 2013

Salam ramadhan...
Still dalam bulan keberkatan.. Bulan kemuliaan.. Bulan bg umat islam..
Mari kite manfaatkan setiap rahmat yg allah kurniakan.. Semoga kite beroleh keberkatan.. Amin..

Mggu lalu try la nk bershoping & jalan2 mcm biase.. Tapi mak.. Baru 2 jam jalan dah letih, badan lesu nk melepek je.. Adoii.. Berpuasa ni konon cm x larat la nk aktif sgt mcm biasa.. Xtvt pun terbatas sket.. Hee.. Saje keluar kengkonon nk tgk kemeriahan umat muslim membuat persiapan raya.. G jalan tar.. Mak aihh.. Sesak betul.. Ramai sgt org keluar dihari minggu..  Tobat x pi lagi pasni..

Ditambah dengan cuaca yg amat terik.. Down terus semangat nk bershopping.. at last, x beli ape pun kecuali pin tudung kecik2 yg 10 biji 10 hengget.. sobbss.. x larat, x larat, nk air please (lempang muka sendiri)

#ai mmg suka pakai baju longgar2.. tu nampak besar.. peace~ ingat nk cari tudung raya tambahan, tp bila dah rasa kepanasan masuk kedai yg ber-aircond & cari kipas hadap kt muka sorang2.. hah.. perangai.. 

#Muadz Tekstile. The most tudung murah2 dibeli kt sini.. pose candid bajet model tudung mcm patung tu.. sama x? ke ada rasa nk bagi kaki? huuu.. kejam!

ok, ini cerita pasal baju pulak.. ehehe.. trending tahun ni adalah pastel (tp x beli pun color pastel, koleksi tahun2 lepas elok lagi).. tapi peplum pun sangat hot sekarang lebih dr tahun lepas.. so, haruslah x ketinggalan juga.. x beragak nk bergaya sakan, padahal nanti confirm duk dapur je, buat air, bancuh air, cuci pinggan mangkuk, masak.. hah tu lah duty as gegirl.. muahaha

#teaser #fitting - muka gedik yg amat haruslah di 'hide'kan
kemeriahan tahun ini adalah manik! sama seperti raya tahun lepas juga =)

 
 #diy manik untuk baju yg lain2 x mampu nak beli semua baju siap bermanik.. jahit sendiri murah lagi kut? ehehe.. tp yg ni ai x amik untuk tempahan.. sbb : kekangan masa & jenuh nk jahit sebiji2..hee

video
siap amik video.. gigih x gigih nk buat..hehehe.. zemangatt!

Menghitung hari.. detik demi detik.. masaku nanti apakan ada~
Ramadhan semakin meninggalkan kita. Sedih. Ramadhan ini terasa sgt bahagia. Semoga kite bertemu lagi Ramadhan akan datang.. sobs.. T_T


p/s: AidiJuma cetusan idea by Datin Norjuma tengah buat sale.. jom serbu! 

How to shop @ Qoo10.my

sememangnya ni adalah website shopping yg paling fames semenjak dua menjak ni.. leading in top ranking & best online seller.. best nya.. kebanyakkan barang2 adalah dari luar negara & dijual secara Diskaun!

iklan terbaru.. mentang2 nk raya kan? over tu jual Herbalife diskaun sampai 50% gambar model pun x nak kalah.. pada yang tergila2 nk kuwus sebelum raya.. even dah puasa 30 hari but didn't work, mana x nya.. berbuka makan x hengat.. boleh la try beli dengan harga murah ni.. note: im not consuming Herbalife

first thing first kena register dulu, simple! (ni standard la.. shopping kt PopLook pun cm tu) & verification by emel diorg akn bg nnt.. pasni nk shopping lg boleh terus Sign in je.. bnyk info yg ada dlm account ni.. boleh tgk list order, delivery info & tracking, cancel order or refund (kalau ada) .. kalau x nak beli untuk diri sendiri boleh hadiahkan pada orang lain.. mcm2 lagi la ada.. please research ur self.. ehehe.. ayat malas.

antara shopping list ai.. kebanyakkan barang ai beli direct dr korea mcm perfume, cosmetic & makeup yg x ada kt malaysia boleh la cari kt Qoo10.. lg sekali cakap, dia best sbb bnyak discount! & diorang suka bg free sample.. ade rezeki boleh menang lucky draw, jangan men main.. hari tu ai dapat menang topup.. even 10 hengget je.. tetap kena bersyukur taw! rajin2 lah join contest yg ada ye.. 

rasa cam bangga pulak mampu shopping barang kt Korea.. 

tips & trick : nak beli barang, cari la yg Free Shipping kurang beban sikit nk membayar

Resipi zeera : Puding Roti

satu2 nya desert yg sempat bikin sebagai juadah berbuka puasa.. ayah beli roti kengkonon nk buat sahur la.. at last, x laku.. semua duk makan nasi plus lauk untuk sahur.. takut kebulur disiang hr la tu.. 

(dialog lebih kurang)

ayah : roti tu nk expired dah,  buat la pe yg patut 


zeera : buat puding roti je la ngn sos vanilla


ayah : hmm suke hati ko la..



ok, bahan2 dah sedia berkumpul beramai2 untuk abadikan gambar kenangan bersama.. 1 2 3 click!

BAHAN BAHAN

Step 1:
400ml Fresh Milk
8 keping roti 

Step 2: 
2 sudu besar gula halus
2 sudu majerin
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 sudu besar tepung gandum

Step 3:
200ml Fresh Milk @ susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula halus

*semasa penyediakan bahan2 diatas, siap2 panaskan oven dalam suhu 180C 

koyak2 kn roti (step 1) menjadi cebisan kecil2 dan rendam dlm fresh milk dalam 30 minit. then, set aside

bahan2 dalam step 2.. campur semua sekali & blend pukul hingga sebati

campurkan step 2 td dgn setep 1.. kemudian bubuh dlm loyang & bakar dengan masukkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit. cukup masa, sila cek puding anda supaya bahagian bawah pun cukup masak.. kalau still basah lg.. boleh bakar lagi sikit sampai betul2 masak.

TOPPING

masukkan bahan-bahan step 3 dalam pan or periuk dengan api yang sederhana. api jangan terlalu besar, nanti hangus. gaul rata sehingga betul2 masak dan sampai topping tu agak pekat. 

kemudian puding roti yg telah siap dibakar td boleh lah dipotong2 kecil letak atas pinggan hiasan & tuangkan topping untuk dihidang. Its done! Jemput mencuba resipi ini wahai readers sekalian...


oppss.. ada menu extra pulak.. hmmm.. ada 2 keping roti lebihan.. so ape lg.. menu paling senang, bubuh inti milo & tekap pada cutter.. maka, jadi lah bentuk yg maha chomei ni.. tadaa...
#masuk dalam mangkuk, simpan dlm bilik makan sorang2 sambil nanges x sanggup nk telan..sobss~



- Love, XoXo

Mana nak beli baju Hello Kitty?

a bit information from hello kitty lover.. ai lettew.. hr tu ada kwn2 tny mana nk beli baju hello kitty? banyak yg ada kt luar tu baju untuk baby & kanak2 je.. eh, x kan nk pakai baju adik2 kn? mmg sangat x patut lah .. awak badan tu dah gedabak.. jangan mimpi lah ye.. no offence please!

ai selalu pakai t-shirt je bila keluar.. for short distance place je la.. sbb senang, ringkas & selesa.. macam g kedai ibu suh beli sayur or barang dapur ke.. beli ice blended ke.. errmm.. sdp nye cool blog.. makan kt restoran ke tp ni x selalu.. or jogging ke.. ok, yg ni poyo sket.. berbalik pada mana nk cari baju2 chomei cenggini.. boleh g kt Iyomode iyooooo.. ai buat iklan x berbayar dear.. website berbentuk tulisan cina.. please la translete dulu.. tp kalau korang acah2 paham.. proceed je tanpa membuang masa~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

hello kitty t-shirt.. unfortunately this is free size t-shirt.. up to xs or s size user jer.. sobss.. nasib i muat.. ihiik.. sebab harga dia murah & amoi tu suke ngn ai.. dpt la less lagi sikit.. ( please bodek sket tuan kedai tu ye) tu yang buat i zemangat beli 5 pasang sekali gus.. hahaha.. (gelak keji sikit).. lg seronok sbb ai sorang je boleh pakai baju tu.. siblings ai semua boys.. *peace~

t-shirt digandingkan dengan candy pants yg colorful tu mmg membuatkan si pemakai tampak ohsem & cute.. x payah beli dah levis yang mahal tu (sila jangan muntah dgn statement ni)

ok, jgn sedih pulak bg yg kempunan nk pakai baju kitty ada lg kedai lain yg ai selalu g cari t-shirt ni...
kalau kaki shoping g la cari kt Uniqlo.. duta rasmi Uniqlo Malaysia adalah Nora Danish ye.. tp untuk baju Hello Kitty, ai la duta dia yang maha perasan.. uhuk!

kalau nk cek kt website dia.. g ke selection Uniqlo Women UT by Sanrio untuk tengok koleksi baju2 dia.. bukan takat Kitty, Melody, Loopy, adik2 & sedara mara dia (bak kata retis dibawah naungan Sanrio) semua lah ada..hah..melambak2 jenis, warna & size.. ada short sleeve, long sleeve & maxi dress lagi puas hati banyak pilihan.. harga agak mahal sikit la.. from 59.90 to 79.90 in RM bg peminat kitty still affordable lagi.. beli la kalau x nak menyesal - sila ke Shopping Mall yg terpilih


the advantages of in-store shopping.. boleh fitting dulu muat ke x? match ke x? siap self capture lagi.. sangat mengada.. gambar yg sama lagi, ok.. ini bosan..

last but not least, ni lupa beli kt mana.. tp beli on9 je.. #ootd santai ke pejabat ayah kau.. hehe.. pun boleh.. selebih nya baju tido banyak beli kt pasar je.. tu x perlu la show off gambar.. ok, penuh dah koleksi baju kitty dalam wardrobe.. tu belum baju kurung, kemeja, blouse, dress, baju basahan, baju raya, baju g wedding dan sebagainya.. bg almari 8 kaki pun x muat gak.. tolong doakan ai berubah & stop shopping.. rasa banyak dah membazir (sedar pun).. one fine day i'll let go pada sesiapa yg berminat

Ramadhan 1434 Hijriah Tahun 2013

Assalamualaikum.. dikesempatan ni nk ucapkan salam ramadhan bagi semua umat Islam. Semoga setiap Ibadah & Amalan diterima Allah s.w.t. Ok, entry kali ni nk share sikit mengenai bulan ramadhan

#source from Google


Ramadhan adalah bulan umat Muhammad saw. Bersabda baginda yang bermaksud " Apabila tiba bulan ramadhan maka akan dibukakan pintu-pintu syurga dan ditutupkan pintu-pintu neraka lalu diikatkan semua syaitan."

Sabda baginda dalam hadis yang lain, " Jika umat manusia itu mengetahui kelebihan yang terdapat di dalam bulan ramadhan nescaya umatku akan menginginkan supaya dijadikan sepanjang tahun itu Ramadhan"


  •   Setiap amalan kebajikan akan digandakan oleh Allah sebanyak 1000 kali ganda
  •   Setiap amalan sunat akan diberikan ganjaran pahala amalan fardhu
  •   Ramadhan dibahagikan kepada tiga bahagian istimewa bagi mereka yang berpuasa iaitu bahagian pertamanya dipenuhi dengan rahmat Allah, bahagian kedua dipenuhi dengan keampunan dari Allah dan bahagian ketiga pembebasan dari api neraka
  •   Dituntut supaya mengerjakan solat sunat tarawikh, witir dan solat sunat yang lain.
  •   Benyakkan berdoa, berzikirz selawat, membaca Al Quran, bertaubat dan lain-lain
  •   Banyakkan bersedekah kepada fakir miskin dan membantu mereka yang berada di dalam kesusahan dan ditimpa kemalangan.
  •   Memberi makan kepada mereka yang hendak berbuka puasa.
  •   Menggandakan amalan sunat terutamanya pada 10 malam yang terakhir Ramadhan bagi mengharapkan keberkatan dan kebesaran malam Lailatul Qadar seperti beriktikaf di masjid, qiamullail dan sebagainya

# berpandukan jadual ni bg kawasan sy.. kawasan anda?? boleh rujuk sini..


- Love, XoXo

Hello Kitty Collection II


kesinambungan atau sambungan dari entry sebelum ini.. Hello Kitty Collection  (ayat nk poyo) .. ni hobi yg x berapa nk baru, dulu suka sikit2.. bila dah kerja & berduit sikit ni.. mcm nak suka banyak2..hahaha.. kata peminat fanatik hello kitty.. sanggup tu puasa, diet, tahan lapar & kurang kan beli makanan sbb nk save duit beli menda2 alah ni.. biar lah janji kite hepi & x kacau orang sudah la.. *tetibe.. bhahaha.. 

ni koleksi category toys.. ada :
  1.  teddy bear kitty besar utk buat peluk masa tido or tgk cite Oh my English! eh.. bukan tu je.. semua jenis tv channel pun layan sambil gomol2 kitty besar tu.. 
  2. yg kaler pink bentuk bantal tu lah buat kite tido letak kt kepala.. so suwitt kn (perasan tahap nk muntah)
  3. slipper tu baru jugak beli sbb yg lama (bukan hello kitty) dah kotor sikit.. huh alasan sungguh, so yg lama letak kt dapur, yg kitty duk dlm bilik.. umh kite ni pasang tiles atau kata lain nya mar mar.. so, kaki selalu sejuk & sng cramp.. jadi, kena lah beralas kaki tu supaya x timbul tumit kaki kering & merekah2.. ni tips penjagaan kulit namanya..
  4. plusher, yg mcm hello kitty bride tu salah satu adalah untuk hadiah giveaway... sapa nk sila join sebelum contest end! clik 'nak join hello kitty giveaway' ok, contest end!
 kategory kitchen appliences : 
  1. omelette pan, kengkonon nk buat telur mata 1 la.. tp belum lg, sibuk katanya.. selain tu boleh jugak guna nk wt mould pan cake.. mesti comei juga hasil nya kan.. tp x try lg.. sbb rajinnnnnn sgtt!
  2. egg mould yg belah kiri dalam gambar.. asal nya utk bentukkan teluq rebus jd rupa hello kitty.. tapi boleh gak guna wat bento dengan kepal2 nasik dlm tu.. nk jadikan bekas utk agar2 pun boleh, ikut kreativity masing2 la..
  3. dlm kotak tu ice mould la kekdahnya.. konon nk buat ice cube, tp boleh je guna buat mould jelly or dadih.. ok yang ini serius pernah cuba & jd.. comei tw.. tgk bawah ni.. 
hah, nk lettew.. nk mintak la, kite boleh bagi.. lalala~

ok, ni cutter for cookies or sandwich baru dapat tadi.. esok juga ai terus buat sandwich malas bubuh inti milo hehehe.. setelah lama & bnyak tmpat survey akhirnya jumpa yg murah2 x sampai 10hengget pun sbb sis tu bg diskaun 7%.. ape?? 7% pun nk bgtw.. gila kepoh~ kebanyakkan brg2 kitty ai beli, i survey dulu harga & bila ada sale baru sibuk2 nk beli... kalau x mmg x la.. sbb rase x berbaloi spend bnyk kt benda lagha tp maha comei ni..hehehe..


#sandwich milo - ni seswai buat breakfast or bekal ke opis ke..hehe.. kompem habis cepat.. tp bg ai, syg pulak nk makan sbb comei.. uhuuuk!

blanket & bed sheet (purple).. keperluan utk tido.. nk tido pun nk kena feeling comei2.. mmg sunggoh x boleh blah.. bile dah basuh & wrap cmni (hantar dobi je, sbb x rajin) rasa syg pulak nk guna.. nanti kotor balik.. x suka woo..

nk jaga kebersihan pun, nak menggedik jugak.. # tissue & wet tissue from guardian (x jd nk gaja kebersihan sgt sbb sayang nk guna.. ngeng!)

among the stationary & personal belongings :
  1. calculator or mesin kira utk kira kos, untung rugi meniaga..  selain dari kira umur yg x mungkin akan surut.. or berat yang kekal ditahap par.. bengong~
  2. wallet sampai 2, konon yg besar tu nk buat sparepart, tp x guna pon ingat nk letgo.. sape nk sila PM
  3. wire pin utk kemaskan segala wayar yg berserabut & berselirat
  4. earphone.. hmm.. paham2 je la ape guna nya..
  5. plastic bag yang boleh sumbat segala mende2 kecik yg boleh buat sepah rumah.. adoi..
  6. makeup bag.. ada bb cream, eye liner, lipstik, eye liner, eye brow, blusher & mini perfume yang semua serba serbi satu.. senang dibawa ke mana2
  7. glittery cover utk samsung tab. tu buat sndiri sbb murah.. tp x de la cntik mana pun.. biase2 je.. 

ok, yg ni sgt best utk duduk relax sambil2 mengadap pc, online, blogwalking, shopping online, update blog entry, update order border lace & yang sewaktu dengan nya di dunia maya.. i'm the only one who eligible for sat in this chair.. hehehe.. gelak keji...


aksesori tambahan.. penyakit ape lah ai ni.. pantang nmpak kucing ni mesti nk beli.. but dont worry too much.. semua tu ada kegunaan nya.. mouse n pad dia mesti kena match.. baru zemangat nk online.. mngadap pc 24jam pun x pe.. x kisah punye..hee.. disamping wayar berselirat, siap2 tie dia terlebih dahulu tu pun nk kitty jugak.. adoii.. ok, yang kepala kucing lg 1 hampir sama ngn mouse tu adalah power bank.. bile dah design barang2 ni semua lebih kurang.. kadang2 pun confuse.. pernah suatu ketika serabut ketika online 'awat la cursor ni x gerak?' mouse rosak ke.. hampir bengang la gak time tu.. nasib x diketuk2 or hempas2 rupanya salah device.. ntah pa pe la..


nak makan pun nak menggedik jugak.. bayangkan semua orang dah prepare kt table.. kite dok terhegeh2 bawa mangkuk ni kengkonon nk praktik kan la tips diet by Hanis Zalikha.. makan dlm mangkuk la sgt.. sudu tu pun x menahan.. nk jugak menggedik k-pop kat sini.. family ai sememangnya dah paham dan terima perangai pelik lain macam ai seadanya.. terharu ok? semua terdiam.. kena bahan sekali je sebab perangai.. then ok.. asal kn x ganggu hidup orang lain sudah.. tp x taw la kalau ad org terasa terganggu (annoying)

yg besar sikit konon lunch box la.. ni la yang kita cari sampai ke Paradigm Mall hari tu.. hah, lepas ni nk g opis kena berjimat.. zemangat baru dengan membawa bekal.. tp nk masak nya ntah bile la.. muahahaha.. 

betapa hazab nya nk praktik kan diet ni.. nampak x betapa dicatunya rezeki tiap kali nk makan.. sobss.. tp bagus juga.. perlu jaga kesihatan untuk masa depan.. macam ni baru lah boleh amalkan sunnah makan.. berhenti sebelum kenyang.. (tapi, jangan dibuat sampai 3x tambah.. x de guna nya juga)

#over taw.. head to toe semua nk shape kitty

least, galakkan untuk meminum air masak selalu.. ok, ni sebab design straw sgt pelik & sgt susah nk dibasuh dgn bersih.. maka kena buat rules baru.. glass untuk minum plain water sahaja! haa.. so.. x yah dah susah2 pikir cmne nk cuci ngn bersih glass ni.. kalau takat minum air masak.. basuh dgn cara alirkan air panas pun cukup..

mari bergambar secara berjemaah.. kitty, say cheese! (pale hot mu.. natang ni x bernyawa la.. )

- Love, XoXo

Discover Paradigm Mall

hr tu dok merayap pi Petaling Jaya.. saje.. hehe.. ada lah hal nya.. cerita kemudian k.. otw nk balik saje check kt Waze sekali tgk kt Federal Highway tu slow moving manjang & ada 2 tmpt kut polis wt roadblok.. hmm.. lg lama la nk menghurung jem tu.. tgh waktu tengahari yg x kena pulak tu.. mmg merangkak la jawabnya kt highway tu.. 3saat buat decision singgah Paradigm Mall.. sebab tetiba flashback datang dalam kepala ...


fara : akak, semalam kite g Paradigm Mall ada 1 kedai brg Hello Kitty

zeera : (mata bulat, muka eksaited, badan terasa nak lompat2) hah, betul ke fara? pe nama kedai tu? kt mana?

fara : iye kak.. level atas kalau x silap, nama kedai tu x ingat

zeera : (huh, alaaaaa... dia x ingat la pulak)

fara : akak cuba la pegi.. mcm2 ado..mesti akk gile nanti

zeera : ok, soon sure come! (dalam hati)


hah.. dalam masa x sampai 8 minit dah sampai.. hehe.. pantas bukan? sebab zemangat sangat....!
sesampai tu kite cuma di temani sorang kawan.. maka kami terus bergegas2 ke directory kengkonon nak explore dulu apa yang menarik sangat kt shopping mall ni sampai semua orang kata best!

cuma 1, makanan halal amat stress cari disini.. most of all cafe & restoran they serve liqour & wine.. ai mmg x kan jejak la sbb x yakin.. pernah dgr ustaz ckp even they cook x masuk arak tp tetap serve pon x boleh juga.. jatuh hukum syubahah & tak digalakkan makan situ..  but dont worry too much.. nandos ada lg halal.. hehe.. *kembali tersenyum.. 

Paradigm mmg sgt best.. most of all necessities are available.. (off topic jap) ok, kalau dulu dengar2 je orang duk habaq.. la ni.. disini.. hah dah menghabiskan banyak masa untuk mencuba segala barang tester yang ada & tetiba jatuh hati.. betul hebat penangan SEPHORA.. memang sangat bagus kamu wujud disini ya... pasti kan gaji nnt ai akan dtg lagi utk shoppoing makeup kamu pulak..muahahaha 

(gambar tiada)

berbalik pada explore td.. sesi menjejak kedai hello kitty pun bermula.. nak cari kedai or location semasa, tnya directory je.. lg senang.. ok, staff kaunter pertanyaan boleh resign sekarang.. hehe.. guna keyword search by gift, toys & hobbies adalah clue yang paling tepat untuk memulakan jejak.. bukan restaurant, cafe, mens & womens wear ye.. barang hello kitty je kut.. hehehe.. main tembak je nama kedai tu Mr.Box sekali tepat tu.. sbb boleh view gambar kedai kt directory tu.. hah! terpampang kau patung kitty tu.. haha.. mula lah gelak bahagia.. (mission accomplish)


ni capture dari directory.. sgt canggih & friendly use


kedai x de lah besar mana sgt.. cuma bnyak sangat barang kitty yang harus di belek satu persatu & shortlist mana yang nak & mana perlu.. kalau ikut nafsu.. mau 1 kedai di belinya.. hah, cukuplah dapat tambah lg 1 collection.. jangan tamak.. membazir tu pun amalan syaiton..

Pemenang Giveaway by zeera lily

Seperti yang dijanjikan... jeng.. jeng.. jeng..
but, sebelum tu.. big thank pada yg sudi join.. 
rase terharu nak nanges sebab sambutan sangat2 menggalakkan.. rasa nk bagi hadiah kt semua org, tp x mampu.. hope lepas ni kita akan sentiasa 'keep in touch' ai syg uolss semua.. terimalah.. muaah..muaahh..

macam yg di janji kan hadiah terbahagi pada 2 kategori :
1) top referral (advantage pada penyertaan terawal)
2) lucky draw (adil pada yg lambat join, blogger baru or yg kurang rate view) tp itu bukan persoalan nya..


SENARAI PEMENANG TOP REFERRAL

http://anewdaaay.blogspot.com/2013/06/giveaway-by-zeera-lily.html
http://dilaella.blogspot.com/2013/06/giveaway-by-zeera-lily.html

SENARAI PEMENANG LUCKY DRAW

http://mardiyanhani.blogspot.com/2013/06/giveaway-by-zeera-lily.html 27
http://hidayahdayah6.blogspot.com/2013/06/giveaway-by-zeera-lily.html 73



yeayyy.. yeayyy.. menang.. (put firework here)

cara senanag nk cabut undi guna apps random number je.. bukti video kt bwh ni..


p/s: simple je kan giveaway ni? tapi, bg yg x memenuhi syarat2 pengajur berhak menarik balik nama pemenang & mencabut semula nama pemenang yang baru. Sekian & tahniah pada pemenang.

kepada pemenang sila komen or pm or text or whatsapp nama penuh, alamat & hp no.. 
018-2428933 -  lovelies.pink@gmail.com
*hadiah boleh dituntut dalam tempoh sebulan.. pada atau sebelum 07 Ogos 2013 

- Love, XoXo

Chiki my beloved wabbit

salam. eh mcm x de mood nk menaip.. hello keyboard, ai cakap u type diri sendiri boleh? on dictionary sekali supaya tiada typo error ok? dush! pang diri laju2.. hah, mula la nak merapik tu.. adoi.. huhu.. ye la kite demam nk masuk seminggu, mula dr sakit tekak perit yang amat sekali pakej ngn batuk & selsema serta sakit2 badan.. eh, demam? tak2.. tu simptom2 sampingan sakit yang berkait dengan demam, tp badan x panas la pulak.. elok je shopping kt pasar jln tar hr tu.. jem 2 jam cari parking pun cool lg.. alasan sangat..

bukan nk cerita pasal tu.. tapi pasal ni.. favorite pet, rabbit.. minat Hello Kitty tp bela rabbit, tah pape sungguh.. actually my family members x suka kucing so, bela kucing 'hello kitty' je la yang mampu dalam bilik..sobs.. hah, berbalik kepada rabbit.. lebih kurang kucing je.. comei2, badan ada bulu2 gebu sikit & kuku tajam cuma telinga je panjang & ekor kontot.. rabbit masuk dlm cage je so x de la nk mnyusahkan mak bapak sbb dia pee pee & wee wee (popo) dlm cage je & x de juga makluk yang sentiasa mencuri makanan di tudung saji dan juga yang berkejaran & bermalas-malasan dalam umah..(hah perangai kucing lettew) peace! Wabbit ai nama Chiki.. x de kena mengana ngn chicken ye.. nama tu ja yg ada chemistry ngn wabbit ni & dia suka.. hee.. 

ni masa baby2 lagi umur kurang sebulan.. comel kn? ada belang putih sikit kt badan Chiki.. ai keluarkan dari cage bagi dia main lari2 kt kolam ikan.. heppy henor dia..

bila besa sikit.. hah.. besar mcm kucing dah.. boleh buat manja2.. peluk2.. serta gomol2..
 muahahha... best kn... ni lah teman buli kita di kala bosan..bile kite panggil nama dia je, automatic telinga capang dia tu tegak2.. tercari cari siapa lah yg berani panggil dia ni.. tau pulak nama u Chiki ye hehe..

like owner like pet, dia suka posing tw! bulu dia cantik & bersih.. Chiki sentiasa sihat sebab cukup makan pakai & kasih sayang semua. Oh ye.. lupa.. dia ni gegurl tw.. mesti la sama macam tuan.. hee.. ok, sekarang ni nk share serba sikit info tentang wabbit.

Do You Know?

Ketika berumur 1 hingga 3 bulan, anda boleh memberikan makanan rabbit yang boleh dibeli di kebanyakan kedai runcit ( ai bg makan pallet, ni mmg makanan untuk rabbit..)

Selepas umur 3 bulan, anda harus membekalkan sedikit sayur-sayuran, rumput dan sedikit buah-buahan, Elakkan memberi kangkung terlalu banyak kerana boleh menyebabkan rabbit sakit perut. (ai mmg selang selikan bg makan pallet, kangkung & carrot.. Chiki mmg suka gila carrot.. seminggu boleh hbs berkilo2 kalah tuan dia.. demand tw x? kalau x dapat dia akan mengamuk2 n hentak2 kaki dalam cage tu.. sabar je la..)

Rabbit akan bersalin bulu setiap 3 bulan dan bulu yang luruh banyak yang tertelan ketika membersihkan dirinya. (so far Chiki ni bijak.. dia x makan bulu2 tu.. tw x sedap & pandai bezakan makanan or x? otak dia kn cergas sbb byk makan sayur)

Kandang hendaklah dicuci setiap minggu. Sebaik-baiknya gunakan pembasmikuman yang boleh dibeli di kedai-kedai “pet shop” (cage Chiki Sentiasa bersih.. dia x suka main kotor2.. cuma tempat tadahan popo dia kena basuh hari2.. ya la.. mesti lah dia membuang hari2 kan.. bayangkan diri kita.. pas popo mesti terus cuci kan? kalau x, bau dia.. pergh.. aroma menusuk sgt ke hidung..) 

Rabbit boleh hidup lama, sesetengahnya mencapai umur 5 hingga 8 tahun. (hope Chiki panjang umur.. sobs) Memelihara rabbit sebagai binatang kesayangan bukan kerja yang mudah. Tugas memberi makan dan menjaga kebersihan serta kesihatan rabbit setiap hari tidak boleh diabaikan. Hari2 kena pantau taw.. Jika tidak, ia bukanlah binatang kesayangan namanya! Tu pasal rabbit ai sekor je.. Ye la, nk bg perhatian & kasih sayang yg sepenuhnya katanya. 

sesekali ada tamu datang menjengah.. haha.. Chiki ni penakut & pemalu sifatnya

Don'ts!  (copy paste info) 

a) Jangan mengangkat rabbit di bahagian telinga

Rabbit tidak suka dipegang di bahagian telinga. Tambahan pula tubuh rabbit berat tetapi tulang- tulangnya lembut. Rabbit akan meronta jika dipegang telinganya. Jika ia meronta dengan kuat, kemungkinan tulang leher atau tulang belakangnya akan patah. Cara mengangkat rabbit adalah dengan mencekup telinga sekaligus dengan kulit di bahagian belakangnya dengan tangan kanan, sementara tangan kiri mengampu di bahagian punggungnya. Jika rabbit meronta-ronta, biarkan ia sebentar dan ulang semula pada masa yang lain.
(ni kalau ada sapa kacau Chiki memang i da smash dulu.. oo.. suka hati je ya.. ai yg bela penat2, jangan kau berani sakit kan dia ye.. protactive konon)

b) Jangan sergah rabbit anda;

rabbit sangat sensitif kepada bunyi yang kuat dan yang memeranjatkan. Ia akan melompat dan berlari ketakutan. Rabbit yang ketakutan mungkin tidak mahu makan untuk beberapa hari.
(hah, yg ni betul.. bila ciki dengar bunyi yg pelik2 telinga dia akan capang2 & bergerak2 seolah2 mencari bunyi tu.. hehe.. ai selalu prank dengan ringtone kucing.. hah mula la nmpak muka dia gelabah.. lawaks tp kesian)

c) Jangan lakukan rabbit seperti seekor kucing

Anda tidak boleh melayan rabbit seperti seekor kucing. Anda boleh memegang dan membelai rabbit tetapi sesetengah rabbit hanya suka dibelai tanpa dipeluk. Tendangan kaki belakang dan cakaran kaki hadapannya kuat dan boleh melukakan tangan. Berhati-hatilah! (Chiki memang suka diusap2 kepala dia.. pastu dia akan tunduk manja2 amboi manja betul ye.. certain org je yg dia suka dipegang n peluk.. kalau x dia akan mengganas..hati2.. nasib la kalau kna cakar & geget..hehehe)


memang sifat semulajadi rabbit berlari laju & x suka di peluk2.. tp ni spesis baik, jinak lagi sopan mcm tuanya.. suka landing2 gini.. hehehe.. manjakan Chiki ku.. ahaks..

- Love, XoXo

Sama tapi tak serupa

assalamualaikum.. tengah layan instagram terjumpa kembar corak pulak

homemade Halfmoon Chiffon Paisley Printed for sale.. 
mcm ai pakai ni based hijau tp i nk jual kaler purple.. (nnt sy update gambar sbb shawl tu tgh jahit)

Colour = Purple
Reason = beli kain terlebih2
Material = Chiffon (sejuk & ringan )
Condition =  100% new
Price = RM 20 (include postage)
Size / Measurement = Halfmoon
Order = whatsapp 018 2428933

SOLD to Fara Roslan
*belum sempat lagi nk upload pic tudung tu.. x pe.. nnt kite curi pic kt customer kt Instagram..hehehe..

 Love, XoXo

Wedding Si Cantik

ok, ahad lepas ai attend wedding member masa kt u dulu.. hehe.. dia buat wedding kt Dewan Felda, Kelana Jaya kalau x taw kt mana.. opposite Paradigm Mall je.. hamboi.. kalau bab shopping complex mesti taw je kan.. ye la.. dah tempat tu jadi tumpuan, sng la nk buat landmark kn?

ok.. berbalik pada title, Bride of the day mmg gorgeous sgt.. plus cantik, baik, soft spoken & pandai (eh, kipas lebih2 nampak).. hah.. untung ko Asrul (groom of the day)

bride & her niece.. picture curi from their OP..hehehe

u are so stunning on that day dear.. ada rupa Zahnita x? ada kn? ada? tolong lah cakap ya.. 
(ok, ni sentap sbb x amik pic sama2 ngn pengantin, huwaaa) kalau masa beraya x amik gambar sama2 x pe lg.. raya thn dpn In Shaa Allah boleh lg.. ni kawin kut.. sekali seumur hidup je.. *nanges

ok, pic ai ngn doodle adalah disabotaj.. mmg sengaja amik pic blur kn? #sakit hati 

paling suka kt wedding skg ni adalah photobooth.. hehe.. selain pengantin yg bergambar sakan, tetamu juga boleh.. hehehe.. jumpa juga ramai bff masa kt u dulu.. tp kite x sempat nk posing2 sbb kena balik awal mase tu.. ada hal.. ok, dah sampai rumah baru la nk sentap & terkilan.. menyampah sgt! dah la jumpa bff lama ni sgt jarang.. masing2 sibuk dengan commitment masing2.. ada yg kerja jauh, ada yg sibuk nk wt report utk final Master project, ada yg nk handle business, jaga family dan macam2 hal lah.. busy mengalahkan menteri.. haha.. mungkin itu cita-cita mereka masa hadapan siapa tahu? amin kan sahaja 

ok, yg ini untuk pengatin.. motip?? present ni ai lupe bg kad utk wish & tulis nama dari siapa.. hope Fida da taw and x tertanya2 siapa yg bg.. hehe.. suwit kn? namun dalam isi nya bukan lah barangan bertemakan Hello Kitty.. ni wedding kot bukan besday party.. so bg lah brg yg bertemakan isi rumah pulak.. blander ke.. batu lesung ke.. rice cooker ke.. kuali ke.. senduk sudip ke.. apa2 lah yg boleh pakai kt dapur.. hehehe


to Fida & Asrul :
Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma (God bless you both and bless you both)
Wa jamaah baina kuma fee khair. (And get the best collection)

- Love, XoXo

Upstairs Cafe

located at Subang Jaya opposite SimeDarby hospital also known SDMC
ok, entry kali ni banyak diterjemahkan pada gambar je la.. malas nk komen celoteh panjang

welcome... 

the only menu that their have.. (mat salleh sgt, tp konsep macam kpop plak)
kalau nk goreng2, nasi campur or roti canai ke... sila pergi dr sini..

pasta menu.. harga yg amat berpatutan.. and seafood is my favourite! mintak maap pesakit gout ye..

a place that u can laid back & relax... 

ehemm.. buat macam umh sendiri ye.. ada sofa & cushion pillow(yg merah tekepit tu).. siap magazine lg.. psst.. lg 1 rahsia ada soket plug kt tepi.. senang betul nk charge hp ke.. main laptop ke.. kerlass sungguh melepak cm gini..

actually for appetizer nk pekena red velvet cake dulu.. tp da habis pulak..huh, sentap kejap2..
pulak kn? patut tu utk dessert pas hbs makan nnt.. ishh.. suke atie la.. nk mkn mcm mne pun kn? hee..
lepak ngan cousin ai, tp sbb dah lapar order cepat2 & makan laju2


my favourite seafood pasta.. sumpah sedap n nk makan lg je masa tgh taip entry ni.. pfttt.. 
nasib tengah puasa ganti.. kalau x mau lari mencicit kesana skg jugak.. ihikk *_^

spaghetti carbonara ni cousinku hawa punya (jgn tebayang drama memberku hawa ya.. nama je serupa.. org tidak..) ok, rasa dia sgt sedap.. milky2 creamy gitteww.. nk order 2x malu pulak..

rate : 4 over 5* sbb ingredient sume fresh.. boleh rasa kt udang, sotong & mussel tu.. utk  spaghetti carbonara pun sama jugak daging dia sedap terasa.. air masak aje.. sbb baru melantak air manis2 masa kt berjalan2 kt pasar jln tar td.. huwaa..

p/s: malas nk upload pic sendiri tgh mkn..hee~

- Love, XoXo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank