Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Afeef Anaqi lahir ke dunia

Assalamualaikum.. 

edisi throwback

yoohoo.. ni kisah dekat 5 bulan lepas baru nk update..
pengalaman besalin? hmmm malas pulak nak cerita.. biar saya sahaja yang tahu sakitnya.. peritnya.. pedih nya.. sebab itu sahaja kenagan terindah yang ada pada saya.. Afeef Anaqi lahir kedunia pada 6 Mei 2014.. wah.. hampir seminggu admit kat hospital sebab 1 hari bulan tu bersamaan hari buruh sy dah cek-in kat hospital.. menanti detik-detik kelahiran mula-mula rasa rilek lagi x feeling ape-ape.. 4-5 hari dalam pemantauan doktor...lama tu.. makin dekat masa bersalin baru lah makin terasa sakit nya.. tak ape.. semua tu best!

fresh from oven... ikut muka siap tak tau lah.. yang penting mata tu ikut ummi dia.. ayah Anaqi dah claim tang mulut & dagu ikut dia.. hah nak jugak.. amik lah..

mata : katanya penangan cerita My Love From the Star (pun boleh)
d.o.b : 6 Mei 2014
weight : 2.82 kg
gender : male

discharge from hospital masa umur Anaqi 3 days.. seronok nye ya amat sebab boleh balik.. bosan gile duduk hospital lelama... dekat hospital.. dia lah baby yg paling kuat nangis... kuat dari segi suara & kekerapan.. ohhoo ummi sampai pening kadang.. ye la.. first time mummy lah katekan.. gelabah sikit.. rupanya dia ni manja sangat kalau tinggal sekejap mesti terjaga.. terpaksa angkat dia tidur sama dengan ummi baru diam sikit-sikit..

baring dalam baby cot hospital ni dia tak mau.. baring kejap je pastu dia bangun balik melalak-lalak.. bagi susu pastu tidur balik.. pastu bangun balik...baby..baby.. omeii..omeii.. betullah..
bila dah discharge bermula lah episod berpantang dirumah mak sendiri.. baby bila dah keluar dr perut ibu dia akan mengecut sikit.. tugas ummi sekarang untuk sentiasa feeding baby bagi dia sihat, kuat dan membesar dengan baik.. yeaaaahhh... baby suka menggeliat sampai muka merah padam..
orang kata muka baby berubah-ubah, sungguh bagai dikata.. sampai rumah berat turun sikit dan dengan cuaca siang yang agak panas baby senang kena ruam panas.. kesian sangat muka dia merah-merah.. cara ubati dia guna bedak sejuk je.. x berani nk bg baby lotion or ubat... cuba guna natural remedies dulu.. lagi selamat..
lepas seminggu dari Anaqi lahir, dia kena Jaundice.. ni pic masa otw g hospital.. sedih sangat.. kecik-kecik lagi dah sakit.. bacaan pun agak tinggi sampai warded 2 malam... huwaaa.. ummi sometimes rasa stress.. stress sbb anak sakit.. kesian dia tak tau apa-apa lg... 
cara ubati jaundice hanya susu ibu.. so, kena kerapkan bagi breastfeed sampai bacaan kuning hilang sendiri... bila bw ke hospital doc suruh bg lampu biru, nak kurangkan kuning.. sebab nampak sgt kuning bila tgk pada kulit dia.. kecian.. dalam baby cot ni dia asyik menangis aje.. salah satu sebab adalah sejuk.. baby hanya pakai pampers & tidurkan dia bawah lampu biru yang saya sendiri lupa nama scientifik nya..

alhamdulillah makin lama bacaan makin turun & anaqi semakin sembuh.. now tugas untuk membesarkan anaqi dengan penuh kasih sayang & cinta.. didikan & asuhan yang baik.. bertuah anaqi ada ummi sebab sejak awk lahir.. ummi jarang dah lepak keluar kalau tak bw kamu.. kalau boleh 24jam nak sentiasa ada dengan kamu.. balik kerja on time selalu tak pernah o.t... malam, sabtu, ahad, hari cuti... hari ummi untuk kamu.. kursus pun ummi tak pergi semua sebab kamu.. nak buat mcm mana.. dengan org lain kamu tak mau, yang mengasuh kamu pun hanya waktu bekerja sahaja.. lagipun masih menyusu badan.. terpaksa lah berkorban sikit hal yang lain-lain tu..

bersambung next entry

- Love, XoXo

6 comments:

  1. Assalamualaikum zeera, kiutnya anaqi! tak sabar nak jumpa kamu... pengalaman bersalin paling berharga kan yanggg especially first timer ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... nnt halo2 ye psl gath tu.. adam husni pon comei bambam.. =) baby kn sentiasa comeii..

      Delete
  2. Zeera. Bby kite lbh krg je. Anaqi lhr 6hb. Aryan 8 hb. Brt pn same. Hehe. Neway slm knl dr group whtsapp mommy blogger

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank