Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Lil swimmer

Rasulullah SAW bersabda, “Ajarilah anak-anak kamu berkuda, berenang dan memanah”
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah SAW bersabda: “Tiap-tiap sesuatu yang bukan zikrullah berarti permainan dan kelalaian, kecuali empat perkara: Seorang laki-laki berjalan antara dua sasaran (untuk memanah); Seorang yang mendidik kudanya; Bermain-mainnya seseorang dengan isterinya; Belajar berenang.” 
(Riwayat Thabarani)

Semasa berenang, mental, fizikal, segala otot dan tulang rangka digerakkan untuk membuat satu gerakan yang berkoordinasi antara dua anggota kaki dan dua anggota tangan, selain meransang stamina ( sistem kardiovaskular). Berenang juga memberi peluang manusia untuk menguasai air serta menjadi berani. Hero ummi kan? mesti kuat dan berani even kuat nangis.. kikiki.. takpe.. baby kuat menagis tu tandanya sentiasa nak kan perhatian. Ok!

As a parent, of course kita nak yang terbaik bagi si manja.. manja angat #tangandidadamatakeatas

This is an introductory of swimming part.. buat masa ni, at your age belajar swimming dulu yer.. besar sikit nanti main archery dengan ayah.. ayah terror main archery taw.. then, try berkuda pula.. semua ada kat sini tinggal sediakan fulus aje.. takpe.. pembelajaran & pengalaman lebih penting & berharga tau nak.. remember... be a good son & muslim. Always.
touchdown the surface.. ok, good starting because he is super duper excited! anaqi 5 month 3 weeks

anaqi's bff cum cousin.. fal.. kawan bermain bersama.. kalau makan, sama-sama makan.. susu, sama-sama susu.. tidur, sama-sama tidur.. nangis, sama-sama nangis.. kembar tahun kan? kikiki.. bila naufal dah balik umah dia, mesti kite semua rindu... sobss..
swimming suit ni la yang ummi beli kat expo baby.. murah je.. baju RM10 seluar RM5.. material 100% spandex.. selesa sangat buat mandi.. kena pakaikan baju sebab tak nak baby rasa terlalu sejuk dalam air.. 

berbaloi beli mini pool ni.. including pelampung & electric pump kalau kat luar harga dua ratus lebih.. masa expo baby seratus lebih je.. dengan ummi boleh join sekali masuk mini pool ni.. tunggu selpie dari ummi next time yer.. 

 bila dah confident sikit, nanti ummi hantar pergi class swimming.. tak rugi ajar dan beri galakan pada baby.. biar dia sihat, kuat & berani.. tengok.. muka pasrah.. confident dah masuk air biar anaqi main sendiri tak perlu pegang.. boleh berenang-renang kaki pusing tebalik telentang.. ewaaahhh..seronok ye.. tapi kena monitor selalu.. baby lagi kan? must be an adult guide untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tak diingini... 
penat swim swim katak rest jap kaki..  omeinye tgk baby gini..
aduh.. pipi tersembul dia tersangkut kt pelampung.. hihi.. gewamm nye tengok..

hashtag : baby belajar berenang, ajar baby berenang, baby main air, baby masuk swimming pool

video nanti upload kat instagram je.. boleh add 'zeeralily' tapi bagi salam dulu ye..

- Love, XoXo

12 comments:

  1. Assalamualaikum zeera. wahh bestnya! nak beli juga, nak sangat Adam pandai berenang macam baba dia. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat expo baby hr tu murah.. shila cuba survey dulu hrga,..hehe

      Delete
  2. comelnya anak akak >< mesti best kan dari kecil dah belajar berenang.. ina, smpai sekarang pun tak tahu berenang.. tp still tgh belajar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hope so dia nk terus belajar & belajar sampai pandai..
      ummi dia pun dulu blaja swimming half way.. sebab kekangan masa (konon)
      sabrina g class swimming eh?

      Delete
  3. seronoknyee..tak sabar nak tunggu anak dara besar sikit..nak beli jgakkk..tapi risau bukan anak dara y masuk dalam tu,mak dara ni y excited..hehe..betull..tak rugi bagi galakan kat anak..nnti die akan jadi brtambah yakin dengan diri sendiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak dara pun boleh join jugak awk... kite pon x saba nak join sekali..hihihi..
      bagus utk baby.. hope sentiasa kuat & sihat

      Delete
  4. mmg nk ajar danish berenang..pastu berangan la nk anta berkuda n memanah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki...sama la kite.. x pe.. kena usaha lebih sikit...

      Delete
  5. bestnya si kecik dah pandai belajar berenang. Anak kak anim kaklong dan kakngan pandai dah berenang. memang hantar ke kelas renang. Yang fawzan blom pandai lagi. Tak dak kelas renang sini. Yang si kecik plak penakut!!.. tak nak masuk pool pun. Tak tahu nak buat macamana.. ada tips tak bagi tak takut pool. Mungkin kak anim pun jarang sangat bawak dia pegi pool kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nim cuba biasakan mandi baby dlm tab besar sikit smbil biar air curah atas kepala.. biasa baby yg tkut masuk pool ke, sungai, laut tak berapa suka mandi main air.. bg dia biasa main air dulu then.. bw g pool masukkan kaki dulu.. baki kaki dia main-main, kuis-kuis dlm air.. hope brjaya la cara ni.. lain-lain cara x tw sangat.. kalau agk air agk sejuk dia menangis.. guna air suam dulu.. mak mak kena rajin sikit la melayan..hihi..

      si kecik kite ni belum pandai berenang lg.. baru main-main dlm pool.. kena anta swimng clas bru pandai..hihi

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank