Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Throwback one year

NEWBORN BABY

hampir seminggu jugak warded kat Hospital Sungai Buluh, first check for baby movement sebab dalam sehari tu kurang sangat-sangat dari yang biasa.. sampai hospital, hospital penuh.. 3 hari waiting & under doctor observation. still TAK dapat katil for proper warded.. sedih.. nak buat macam mana.. tengah musim orang beranak agaknya.. menumpang je la mana-mana treatment room yang available.. janji dapat makan minum & tidur.. tskk..

after 3 days.. CTG scan result yang tak berapa nak cantik.. at last doctor decide to induce..
dalam one day doctor induce for three times still not success then opt for cesarean.. sobs..
kau tahu macam mana rasanya sakit induce? allahualam T_T

keluar dengan seberat 2.82kilo sepanjang __cm.. paling fresh gambar baby.. bau syurga lagi kata orang.. hehe.. yang betul punye fresh from oven tak dapat capture sebab dalam operation room masa tu.. mamai kena ubat bius.. nenek datang tengok geram sangat sebab bibir dia cumil lagi merah bak delima.. masa baru keluar kulit die putih bersih bila menangis muka merah-merah.. luckily boy.. kalau girl nenek dah panggil humairah.. (tetibe)


one day old baby.. cuba play video tu.. baby menangis.. suara dia.. masyallah.. kuat dan nyaring..
mak bingit dan panic kejap.. tak de idea mau kasi pujuk... then baru nurse datang ajar breastfeed baby.. oh, lapar ye nak? mak ni boleh pulak syuhhh.. syuuhh.. syuuhh... suruh senyap je.. adoii la.. pang diri sendiri.. syndrom firsttime mummy katanya...

CONFINEMENT WEEK

3 day after giving birth.. discharge pulak.. hoooray.. yahooo.. seronok tak sabar nak balik.. kejung urat duduk hospital lama-lama.. sampai rumah muka baby berubah-ubah.. baby muka dia merah.. diulangi MERAH seluruh tubuh.. memang warna kulit dia gitu.. bila menangis dan meneran lagi la merah padam.. bila ambil gambar nampak hitam.. serupa anak berkulit gelap.. hoh.. suspen disitu..
mak berpantang.. berpilis berparam.. anak pun turut sama berparam.. ni kerja bidan urut la..duk urut sekali dak baby ni.. seronok berurut.. lega segala urat mak yang berserabut tu.. segar sikit badan.. hilang lesu.. aduh.. penangan beranak.. bukan senang ye...
kurus sangat baby masa nih.. tangan dia halus.. nmpk jari dia panjang-panjang..
seronok anaqi keluar-keluar je dah ada kawan.. siap buli lagi.. mujur kawan tu baik aje.. muka pasrah.. naufal ni budak baik.. jarang buat perangai.. bijak pulak tu.. adeh.. puji terlebih pulak maklong


ONE MONTH
belum habis pantang lagi.. belum cukur rambut lagi.. sebab tak siapa berani nak cukurkan.. konon kulit baby lembut sangat la.. lembik lagi la.. kesian la.. nanti dulu la... berat masa ni 3 kilo je.. sebelum tu kena jaundice berat turun banyak sampai 300gram tinggal 2.5kilo je... mana tak risau mak.. dengan prolonge jaundice... dengan baby kurang membuang air besar.. masa warded jaudice.. nurse topup susu.. yes, my baby kurang menyusu sebab tu berat turun banyak.. jaundice lambat baik.. mak redho bg fm supaya cepat sihat...  cukup sebulan berat 3 kilo je..

TWO MONTH

masa dua bulan dah habis berpantang 40hari.. dah boleh jalan-jalan.. baby dah boleh keluar makan angin.. pergi shopping mall.. seronok jugak bw baby jalan-jalan tapi kena berjaga-jaga dengan bad haze.. baby sangat senang terkena infection.. 

yes, tetiba anaqi terkena batuk-batuk and selsema..  dugaan kedua pula.. tskkk..tskk.. T_T
again, second time warded masa baby umur 2 bulan setengah.. masa tu baby batuk-batuk tak henti.. sampai satu masa batuk berpanjangan terus sampai muka baby biru.. semua kalut sangat masa tu.. ayah dah suruh bw pergi hospital cepat-cepat.. sampai hospital & warded doc monitor oksigen baby 24/7 dalam 3 hari and on antibiotik.. sedih.. tak pasal-pasal jadi first solid food dia.. *sigh


THREE MONTH
full time mummy ended! uhuk sebak kena masuk kerja.. rasa sekejap je spend time dengan baby kesayangan ni.. nak buat mcm mana.. bekerja untuk sesuap nasi dah kesenangan masa akan datang.. gagahkan juga demi zuriat tercinta.. cewaahh.. feeling sangat hemak ni..
first time bawa pergi ofis konon nak lapor diri semula.. hahaha.. tak de la.. duk settle kan hal yang sepatutnye.. sekali baby kena kidnap kejap ngan bebudak ni untuk selfie.. alolololo omai nya dia.. dengar ape kt headphone tu hah?

FOUR MONTH
umur ni baby baru betul-betul pandai meniarap.. agak lambat sikit dari naufal.. hah.. sebab punggung & pipi dia terlebih isipadu gaknye.. kikiki.. sebelum tu mengiring-mengiring je macam muatan berat sebelah.. tapi masih tak terbalik-balik lagi.. alololo.. rindunya ummi pada kamu masa ni.. geram je macam peluk-peluk bantal tau.. hari-hari kalau tak peluk tak sah.. kalau tak cium tak sah.. kalau tak dukung tu memang macam pelik sangat-sangat lah..
kesukaan dia lepak-lepak golek-golek dalam bilik.. pastu boring.. hahaha.. budak rambut tak lebat.. kening tak berapa nak tebal.. mata kecik ni.. mulut suka muncung.. membuatkan kamu lah baby paling comei di mata ummi kat dunia ni.. haruslah puji anak sendiri dulu.. heh

muka happy sebab ingat ayah akan belikan dia toys.. hihihi.. berangan dulu lah ye nak... ada bajet lebih sikit baru leh beli sebab hemak ni bukan orang yang banyak duit.. kesian tak? tak pe.. ummi takkan besarkan kamu dalam kemewahan.. cuma cukup segala keperluan sahaja dah memadai.. ok?

FIVE MONTH
belum start solid food.. tp mulut dah macam anak burung bile orang sumbat makanan dalam mulut.. dia pun minta disuapkan juga.. adeh la anak kecik... jenis kuat makan dak kecik ni.. tak pe.. makan untuk hidup.. membesar dengan sihat & kuat.. hah.. tak mo nanges-nanges cam ummi selalu yer.. ummi hati tisu ciked.. (rasa nak pang diri sendiri)
semakin membesar dengan bijak.. ini lah rupa anaqi tidur.. muka stress pikirkan masa hadapan.. huwaa mencabar sungguh jadi seorang lelaki.. besar tanggungjawab terhadap diri, keluarga especially terhadap ummi yang tercinta

SIX MONTH
masuk 6 bulan dah start solid food.. hah semua benda bagi dia rasa.. so far setakat ni tak pernah nya diluahkan balik.. memang jenis tolak batu dan kayu lah si comei ni.. senang hemak ye.. baru nak setahun kot.. cuba tunggu besar sikit.. pandai minta itu ini.. reject itu ini.. macam mana lah perangai dia gamaknya..
even kuat makan.. hari tu anaqi pernah kena demam panas yg agak lama.. seminggu baru nak kebah.. sampai warded.. terpaksa hantar ke GH.. biasalah budak kalau tak sihat, merengak.. menangis sahaja lah kerja dia.. susah hati mak pak dia.. tapi anaqi budak kuat.. sapanjang masa ummi jerlum air sejuk, mandikan dia & sua bf banyak-banyak.. lama-lama sihat sendiri.. tanpa perlu bagi ubat yang kerap

SEVEN MONTH
lepas discharge pipi masih maintan gebu.. tapi rupanya dia demam nk cari akal baru.. baik je demam 7 bulan terus dapat pakej merangak, berdiri & meniti.. adui la anak.. makin melasak main.. makin susut badan.. tak pe janji anak sihat selalu, ummi tak susah hati..
start umur ni.. baru dia bertenang sikit masuk dalam troller.. agaknya letih bermain sendiri kut.. before this.. nak berdukung je kalau bawa berjalan.. now, da faham ape itu penat agaknya.. kikiki..

EIGHT MONTH
umur masa ni.. masih dalam developing skill merangkak, berdiri & maniti.. makin lama.. makin laju.. dapat akal baru naik main bola sepak tapi ummi ayah atok nenek jadi mangsa kena pegang dia dalam posisi berdiri sambil hayunkan kaki dia untuk tendang-tendang bola.. 5 minit tak cukup.. selagi dia tak puas main.. dia tak rasa penat.. kita yang pegang dia dah semput rasa.. pulak tu.. selagi tak puas dia akan mengamuk tak nak berhenti main.. *sighh..

NINE MONTH
makin pandai selpie.. makin jelas rupa ikut ayah.. ada yang cakap copy paste ayah masa kecik..
sob sob sangat dengar tu.. takpa takpe.. redho

TEN MONTH
umur ni keluar sebatang gigi lepas dua tiga minggu terus mencanak sampai 4 batang.. alololo..
atuk dah takde gang sekarang... kesian.. pasni anaqi makan biskut.. atok still kena makan cicah milo.. kehkehkeh.. syuhhh jgn bagitau atok.. nanti dia merajuk taknak belanja breakfast lontong dinner satay...

masih tak kenal apa itu jajan.. yesssss.. so far berjaya tak di didik dengan junk food.. bila bg dia pegang pun.. set mind "this is toys" .. bukan tipu tau.. berdosa tipu anak kecil.. so dia buat main ketuk-ketuk.. lipat-lipat, baling-baling, picit-picit..  sepah sana sini.. hahaha.. kalau dia tau benda tu food mesti dia dah gigit-gigit dulu.. sampai kata.. "mam..mam.. nak..nak.."

ELEVEN MONTH
sebelum nak menjangkau umur setahun.. makin pandai selpie.. bila hala camera depan je automatic menyengih.. makan pun dah pandai memilih sikit.. mana tak mau terus gelng kepala.. mana tak suka terus geleng nanak-nanak.. bahasa pertuturan ade lah sebutir keluar.. panggil ummi pun.. mi mi mi mi.. omei sungguh.. dah big boy sangat si kecik ni.. sayang nya dia... ecehh hover pulak ummi ni, macam dia sorang je yang beranak...

if u read this, u should know that Afeef Anaqi and me is...

TURN ONE TODAY!

yes, his first birthday and my first motherhood journey anniversary.. (proud mummy of a cute lil son)
semoga allah murahkan rezeki dan berkati umur kami sekeluarga.. tak nak minta banyak cuma mengharapkan kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan akhirat.. aaaminnn...

ok, afeef anaqi.. cukup sudah spam blog ummi.. meh shushu tido

4 comments:

  1. Happy Birthday Anaqi!!!! Happy motherhood journey! and happy mothers day!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq errina.. happy day celebrate semua sekali.. hihii..

      Delete
  2. comelnye anak awak.. anak kita baru umur 2 bulan lebih la awak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank