Hello Kitty Bank

Followers

Blogger Widgets

Baby Demam Seminggu

seingat sy afeef anaqi kalau demam,  jenis demam dia lama agak berpanjangan sikit.. tapi bukan 24jam badan dia panas, cuma on off dan kadang panas melampau pada waktu malam.. Bagi ubat, dia kebah.. tapi tak sampai 6 jam lepas tu panas balik... kadang sampai seminggu.. so paham lah hemak bahawa dia nak cari akal baru.. nak explore something new...  nak tumbuh gigi pun iye.. so masa tu la dia passive sikit tak aktif macam biasa.. tarantum memang lah terlebih.. buat itu tak kena.. buat ini tak kena.. mintak berdukung sentiasa... nak ngempeng pun "sentiasa" melekat dah macam anak kanggaroo.. hemak memang tak sampai hati nak tengok anak bersedih and not in good mood macam tu.. badan dia pun tak sedap.. selera makan takde.. sampai hati lagi ke nak hantar pada pengasuh atau penjaga? sampai hati lagi ke nak tinggal macam tu? sampai hati lagi ke nak menyukarkan keadaan di rumah pengasuh? (common sense kan?) memang tak lah.. at last pun hati tak tenang kat office.. buat kerja pun semua tak betul duk fikir pasal anak.. 

seumur hidup afeef anaqi.. ada la dalam 3x dia demam lama.. first masa 7 bulan.. sembuh dari demam terus pandai merangkak bediri dan meniti.. pakej sekali.. hehe.. second masa umur 9 bulan rupanya nak keluar gigi...and last dalam 11 bulan.. nak pandai berjalan... oooo betul orang tua kata budak demam sebab nak pandai, nak beralih bulan or ringankan badan kata mak.. klu dulu masa baby gebu debab-debab bila dia demam mesti rupa dia berubah dan agak susut sikit.. kesian tengok..

masa 7 bulan tu, standart la kalau check kat government hospital, demam lebih 3 hari terus cek darah.. sebab takut suspect denggi.. bahaya tu.. masa umur 7 bulan tu.. cek suhu mesti 39-40'c terus admitted.. bila suhu tinggi sangat baru doc bagi ubat "bontot" sejenis paracetamol yakni ubat demam nak bagi suhu turun.. sebab bahaya bagi baby jika demam terlalu tinggi, risiko untuk sawan 'tarik' banyak kes jadi di hospital ni (tetiba rasa macam doctor pulak sebab sy suka round ward tanya khabar jiran-jiran tanya penyakit itu ini.. sebab sakit itu ini.. doc treatment macam mana.. banyak ilmu dapat walaupun cita-cita nak jd doctor dulu tak kesampaian.. sobs.. tak pe pass pada Anaqi je cita-cita tu)

7 month

masa 9 bulan, admitted juga sebab lebih 3 hari demam.. redho je la baby kena cek darah sekali lagi.. pastu doctor cakap platlet dia agak rendah.. esok repeat cek darah pun still tak naik.. maka admit juga la ke hospital.. darah putih normal bukan denggi tp doctor still nak investigate kenapa platlet makin rendah so kat hospital doctor treat Anaqi as dengue.. setiap 4 jam kena amik darah.. Allah je tau perasaan tak sampai hati nak tengok tu macam mana... boleh bayangkan? tangan baby yg kecik.. urat dia yang halus.. darah still kena amik penuh 1 vial (hah, tak tau ape istilah menda alah tu pd medic) baik demam, terus keluar seketul gigi

 
9 month.. makin susut badan sebab makin melasak

11 bulan demam, alhamdulillah tak sampai admitted... hemak dah mahir sikit handle.. lagi pun masa admit hospital doctor tak kerap bagi ubat.. bila suhu tinggi je.. dia memang nak galakkan natural imune system.. bukan sembuh depending on drugs kalau tak de komplikasi yg kronik.. alhamdulillah juga bila check darah result negative... lama-lama dia akan baik sendiri... lepas baik, terus pandai jalan...
-throwback pic 7 bulan- tengok ni.. sakit tau.. dia cucuk tang sana dia cucuk tang sini tang sini nak cari urat darah... tak dapat tangan ke kaki pula.. tak belah kiri.. belah kanan pula.. tapi saya kuat! sekuat tiger! auuuummm

kadang ada jugak demam sehari dua.. eh, ni spesis demam jangka masa pendek pula ye.. haha.. most of the reason ialah penat.. baby penat main ke.. terlebih exercise ke.. terjatuh ke.. terseliuh ke.. biasa la baby main-main kadang jatuh tergolek sampai salah urat.. yg ni, bila bawa pegi berurut alhamdulillah terus kebah.. aduiii budak dah start melasak kan? bila dah pandai panjat-memanjat kerusi.. pastu berdiri tegak atas kerusi... hooo.. seriau betul mak tengok..

kerja berat ye nak.. rajin sangat nak tolong atuk.. mana tak demam.. grrr...

meh share sikit petua macam mana nak rendahkan suhu badan or demam baby:

1- tanggalkan baju baby or pakaikan pakaian yg nipis
2- di hospital doctor akan suruh kita mandikan baby dengan kerap
3- ataupun "keep on sponging" tuamkan towel basah/sejuk pada badan or kepala baby
4- kalau anak yang dah start makan, boleh bagi air jambu campur madu (blendkan or tumbuk hancur)
5- kalau masih fully breastfeeding.. beri dengan lebih kerap (ini lebih kepada build up imune system
   sebab susu ibu itu sendiri adalah titisan emas yg mampu beri ketahan pada tubuh baby



sy menaip dengan harapan setiap moment yg berlaku tidak dilupakan begitu sahaja.. or untuk kenangan Anaqi pada masa akan datang... sekarang ni dia masih belum hadam peristiwa dalam hidup dia sepenuhnya..

Sekian.

4 comments:

  1. ikut jugak tips ni...tapi xpnh lgi admit walaupun dkt seminggu demam...sebab die demam mlm...suhu 39..bile siang bkn main aktif lagi ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.... semoga baby sihat selalu

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank