Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Baby Selsema

tak gamak pula nak letak gambar anaqi selsema kat dalam entry ini walhal kita slalu prank sepupu sengal dengan gambar anaqi selsema siap caption "cis meleleh.. sedapppp" seminggu loya diorang tak lalu makan... muahahaha.. bertabah ye... ok kat sini kite nak share sikit ilmu yg ada secara ringkas.. tak banyak pun.. almaklum lah bukn pakar budak...


Tips Elakkan Jangkitan Selsema

1- Sentiasa bersihkan tangan anda sekerap mungkin. Ini membantu membunuh kuman yang boleh menyebabkan common cold dan menjangkiti anda dan bayi.

2- Sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga apabila bayi anda diserang penyakit. Bawa dan dapatkan nasihat daripada doktor dengan kadar segera.

3- Bersihkan alat permainan bayi anda untuk membunuh kuman dengan disinfectant seperti Detol.

4- Mandikan bayi. Demam, batuk dan selasema adalah tanda dan gelaja kuman telah menjangkiti bayi. Mandikan bayi secara kerap, kuman yang ada boleh disingkirkan. Sentiasa jaga kebersihan diri bayi dan persekitaran.


Contoh persoalan lazim ibu-bapa :
Bayi saya baru 4 bulan, kena selsema. Takut nak bagi ubat tak tentu. 
Bayi tak boleh nak tidur sebab hidung tersumbat. Bagaimana anak atasi selsema bayi? 

Jawab saya : Sapukan krim herba bayi
+ Sapu pada dada depan dan belakang
+ Sapu pada betis
+ Sapu pada telapak kaki
+ Sapu pada ubun-ubun
+ Sapu pada perut

Bayi akan lebih selesa bernafas dan tidak menganggu waktu tidur bayi. Ya untuk anaqi sekarang ni saya memang standby barang keperluan dia kemana sahaja Krim herbal Tropikal memang sangat serasi.. sesekali tu kita rajin massage budak kecik ni.. nak bagi dia feel calm and tidur malam yang lebih lena, kita guna minyak urut dengan habbatussaudha. bagus sebab anaqi kalau main lasak betul.. selagi tak penat selagi tu dia nak melompat lari sana sini.. mentang-mentang rumah luas.. perabut dah banyak buang sebab rosak masa banjir haritu.. so.. memang dah limitkan barang-barang yang ada.. seronok dia buat main aci kejar aci kejar...


rawatan homopthy juga membantu... info lanjut klik sini
atau boleh like page facebook Dr. Suriyakhatun  beliau banyak berkongsi ilmu mengenai penjagaan dan kesihatan bayi banyak tertumpu pada tips dan cara rawatan.. yang bagusnya.. sekarang dah jarang bawa anaqi pergi klinik lagi.. Alhamdulillah.. anak sihat dengan izin Allah swt



2 comments:

  1. anaqi ni halus macam danish (tina) almaklumlah mak maknya pun slim world.
    YUp! kita pun suka baca Dr Surya punya FB
    sangat informative kan...azra ni pun jarang sakit dan makan ubat klinik, seboleh bolehnya memang guna rawatan alternatif. mmg susah sikit nak percaya dan suap ubat ubat ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp makan selera..
      tp... bila tengok-tengok balik, makan pun cm kita ada swing nya..
      ni lasak main.. tak reti duk diam.. tu lemak tak sempat simpan...
      rindu masa baby gebu dia dulu.. huhu..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank