Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Thursday, August 06, 2015

Baby Demam Seminggu

seingat sy afeef anaqi kalau demam,  jenis demam dia lama agak berpanjangan sikit.. tapi bukan 24jam badan dia panas, cuma on off dan kadang panas melampau pada waktu malam.. Bagi ubat, dia kebah.. tapi tak sampai 6 jam lepas tu panas balik... kadang sampai seminggu.. so paham lah hemak bahawa dia nak cari akal baru.. nak explore something new...  nak tumbuh gigi pun iye.. so masa tu la dia passive sikit tak aktif macam biasa.. tarantum memang lah terlebih.. buat itu tak kena.. buat ini tak kena.. mintak berdukung sentiasa... nak ngempeng pun "sentiasa" melekat dah macam anak kanggaroo.. hemak memang tak sampai hati nak tengok anak bersedih and not in good mood macam tu.. badan dia pun tak sedap.. selera makan takde.. sampai hati lagi ke nak hantar pada pengasuh atau penjaga? sampai hati lagi ke nak tinggal macam tu? sampai hati lagi ke nak menyukarkan keadaan di rumah pengasuh? (common sense kan?) memang tak lah.. at last pun hati tak tenang kat office.. buat kerja pun semua tak betul duk fikir pasal anak.. 

seumur hidup afeef anaqi.. ada la dalam 3x dia demam lama.. first masa 7 bulan.. sembuh dari demam terus pandai merangkak bediri dan meniti.. pakej sekali.. hehe.. second masa umur 9 bulan rupanya nak keluar gigi...and last dalam 11 bulan.. nak pandai berjalan... oooo betul orang tua kata budak demam sebab nak pandai, nak beralih bulan or ringankan badan kata mak.. klu dulu masa baby gebu debab-debab bila dia demam mesti rupa dia berubah dan agak susut sikit.. kesian tengok..

masa 7 bulan tu, standart la kalau check kat government hospital, demam lebih 3 hari terus cek darah.. sebab takut suspect denggi.. bahaya tu.. masa umur 7 bulan tu.. cek suhu mesti 39-40'c terus admitted.. bila suhu tinggi sangat baru doc bagi ubat "bontot" sejenis paracetamol yakni ubat demam nak bagi suhu turun.. sebab bahaya bagi baby jika demam terlalu tinggi, risiko untuk sawan 'tarik' banyak kes jadi di hospital ni (tetiba rasa macam doctor pulak sebab sy suka round ward tanya khabar jiran-jiran tanya penyakit itu ini.. sebab sakit itu ini.. doc treatment macam mana.. banyak ilmu dapat walaupun cita-cita nak jd doctor dulu tak kesampaian.. sobs.. tak pe pass pada Anaqi je cita-cita tu)

7 month

masa 9 bulan, admitted juga sebab lebih 3 hari demam.. redho je la baby kena cek darah sekali lagi.. pastu doctor cakap platlet dia agak rendah.. esok repeat cek darah pun still tak naik.. maka admit juga la ke hospital.. darah putih normal bukan denggi tp doctor still nak investigate kenapa platlet makin rendah so kat hospital doctor treat Anaqi as dengue.. setiap 4 jam kena amik darah.. Allah je tau perasaan tak sampai hati nak tengok tu macam mana... boleh bayangkan? tangan baby yg kecik.. urat dia yang halus.. darah still kena amik penuh 1 vial (hah, tak tau ape istilah menda alah tu pd medic) baik demam, terus keluar seketul gigi

 
9 month.. makin susut badan sebab makin melasak

11 bulan demam, alhamdulillah tak sampai admitted... hemak dah mahir sikit handle.. lagi pun masa admit hospital doctor tak kerap bagi ubat.. bila suhu tinggi je.. dia memang nak galakkan natural imune system.. bukan sembuh depending on drugs kalau tak de komplikasi yg kronik.. alhamdulillah juga bila check darah result negative... lama-lama dia akan baik sendiri... lepas baik, terus pandai jalan...
-throwback pic 7 bulan- tengok ni.. sakit tau.. dia cucuk tang sana dia cucuk tang sini tang sini nak cari urat darah... tak dapat tangan ke kaki pula.. tak belah kiri.. belah kanan pula.. tapi saya kuat! sekuat tiger! auuuummm

kadang ada jugak demam sehari dua.. eh, ni spesis demam jangka masa pendek pula ye.. haha.. most of the reason ialah penat.. baby penat main ke.. terlebih exercise ke.. terjatuh ke.. terseliuh ke.. biasa la baby main-main kadang jatuh tergolek sampai salah urat.. yg ni, bila bawa pegi berurut alhamdulillah terus kebah.. aduiii budak dah start melasak kan? bila dah pandai panjat-memanjat kerusi.. pastu berdiri tegak atas kerusi... hooo.. seriau betul mak tengok..

kerja berat ye nak.. rajin sangat nak tolong atuk.. mana tak demam.. grrr...

meh share sikit petua macam mana nak rendahkan suhu badan or demam baby:

1- tanggalkan baju baby or pakaikan pakaian yg nipis
2- di hospital doctor akan suruh kita mandikan baby dengan kerap
3- ataupun "keep on sponging" tuamkan towel basah/sejuk pada badan or kepala baby
4- kalau anak yang dah start makan, boleh bagi air jambu campur madu (blendkan or tumbuk hancur)
5- kalau masih fully breastfeeding.. beri dengan lebih kerap (ini lebih kepada build up imune system
   sebab susu ibu itu sendiri adalah titisan emas yg mampu beri ketahan pada tubuh baby



sy menaip dengan harapan setiap moment yg berlaku tidak dilupakan begitu sahaja.. or untuk kenangan Anaqi pada masa akan datang... sekarang ni dia masih belum hadam peristiwa dalam hidup dia sepenuhnya..

Sekian.

8 comments:

  1. ikut jugak tips ni...tapi xpnh lgi admit walaupun dkt seminggu demam...sebab die demam mlm...suhu 39..bile siang bkn main aktif lagi ..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. ikutkan doctor air sejuk... but orang dulu-dulu air suam-suam sikit.. ikut keserasian baby ye...

      Delete
  3. Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yg mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal, tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.

    Boleh hubungi terus pengasas dia & cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2 ๐Ÿ‘‰๐Ÿผ En Mohd Zuhairi- 017 468 7570

    2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawarnya mpunyai kesan yang pantas.
    Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.

    4) Selain drp penyakit kanser pon blh juga mengambil penawar semulajdi ini sbg rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan spt penyakit:
    - Denggi &Kencing Tikus( Ada testimoni
    Batu Karang, Gastrik, dimana pesakit minum jus & rawatan doktor, ada kesan dalam 3 hari)
    - Gout, Kencing Manis (berperanan menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit.memperlahankn prtumbuhan pnyakit)
    - Masalah Keputihan
    - Darah Tinggi
    - Buah Pinggang


    5) Jus ini berperanan menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit.memperlahankn prtumbuhan pnyakit

    -Sy share mlalui
    pgalaman sy sdri yg mengikuti pkembangan pjuang2 kanser ni,sy sdri pon gna produk dia (penawar jus) dh 3thn.

    Jdi skg ni sy rsa perlu share brita ni buat smua spaya msih ade hrapan bg mreka yg tcari2 pnawar smpingan bg pyakit knser yg tpat .disamping itu TDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nnti klau nk ikhtiar dgn pnawar beliau, dan sdah mcuba ,blh la join group whatsApp pjuang2 knser,bleh la knal2 psakit die yg dh smbuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Knan UITM, knser pyudara stage 4.
    Skg dh shat wlaupun prnah diberitahu doktor yang beliau hnya mampu btahan stahun sj utk hdup.setia dgn pnawar khusus en. zuhairi ini.
    Beliau mngarang sbuah naskah/buku yg mgisahkn pngalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sbg slah satu rawatan alternatif selari dengan rwatan doktor (nk buku nti blh order)
    ~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dr knser. pnawar jus ini diambil selari dgn rwatan hospital.
    ~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Lymphoma stage 4 skg dh sembuh
    Guru nya mberitahu beliau x prnah nmpak sperti pengidap knser tahap 4, krana sntiasa nmpak cergas dngan pgambilan jus yg mmberi tnaga dan mrawat.Beliau mngambil pnawar jus ni dr knser thap 4 shingga smbuh tnpa mninggalkn jus dan rwatan hospital.
    ~~~~
    ▪Nani Faiza - knser Usus Thap 4 dan tlh mrebak ke hti, setia mrawat dgn penawar jus ini tnpa ptus asa,skg dh hmpir smbuh spenuh nye. sel knser sdah tiada.
    ~~~~
    Dan ramai lg yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini,ini kenyataan bkn rekaan.nti blh pm sdri testimoni2 td tu ye๐Ÿ˜‰

    Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser, Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri ok๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    En. Mohd Zuhairi - 017468 7570

    ๐Ÿ’Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
    In sya Allah mujarab mudah mudahan aaminn

    ReplyDelete
  4. Note:
    SAKIT URAT SARAF, LENGUH2 BADAN, DARAH TINGGI,DEMAM AKIBAT VIRUS CTH CAMPAK,KEPIALU,MALARIA
    • Jus herba ini boleh mengurangkan sakit2 urat saraf tidak kira usia
    • mengurangkan Lenguh2 tumit kaki, tapak kaki, & sukar berjalan akibat kerosakan saraf
    • mengurangkan Lenguh2 seluruh badan kerana sakit tua & akibat kerja berat

    SUMBER KALSIUM
    • Menambah kalsium pada tulang
    • Menguatkan semula tulang

    KENCING MANIS
    • Pesakit kencing manis makin bertambah dlm masyarakat kita.

    • Ia blh dihidapi oleh individu tanpa peringkat usia.
    • Paling menyedih kan penyakit kencing manis ini boleh merebak ke organ lain iaitu buah pinggang yg blh membawa kerosakan.

    •Maka jus herba mampu mengawal dan mencegah kerosakan buah pinggang yang berpunca dari pada penyakit kencing manis kerana risiko kencing manis akan ke buah pinggang akhir nya…memang patut mencegah dari kerosakan buah pinggang
    • Amat elok diambil bagi pesakit kencing manis yg bertujuan menjaga buah pinggang.

    • Digalakkan mengambil jus herba ini bagi pencegahan serta rawatan awal.

    info- Ia bukan lah jus herba yang memanaskan badan anda malah badan anda akan rasa selesa dan tidak panas badan.
    -Untuk mendapatkan info lebih lg tentang jus herba ini,sila hubungi en zuhairi. Penerangan akan diberikan setelah anda memaklumkan penyakit yang anda hadapi.maka jus2 herba yg sesuai akn disyorkan.

    Order: CALL,WhatsApp @
    Encik Mohd Zuhairi -
    017468 7570

    #sharepadayangmemerlukan


    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank