Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Saturday, March 16, 2013

Jerawat, Acne, Pimples Heals!

Hello, entry ini untuk anda.. anda & anda yang mempunyai masaalah kulit muka berjerawat..
ishh...isshh.. kesian kan? kalau nak tau, dulu i pun ada acute acne skin problem.. wahhh..teruk beno kan bunyi nyer..memang sangat teruk... sampai tak sanggup nak lihat muka sendiri dalam cermin.. rasa macam sangat down.. bukan down to earth lagi.. into the earth sampai emotion disturb tu.. of course sedih yang amat sangat..kenapa kah.. & mengapa kah dengan tiba-tiba sebegini.. aku pun tak tahu... virus apakah yang datang menyerang kulit ini.. iskh..iskh...

lama juga & banyak tempat i pergi buat treatment... ada sampi satu tahap tu tak keluar rumah, tak mao pegi mane-mana.. tak nak jumpe sesiape.. sebab malu.. bukan ape.. bila keluar, selisih dengan orang sana sini.. feel like diri ini sentiase diperhati orang.. 

Dalam hati macam dengar orang-orang berkat-kata:

'euu nape muka dia, banyak merah-merah' 
'eee..banyak nye jerawat kat muka dia' 
'teruknye muka dia..membiak-biak jerawat tu' 
sadis sket.. 'kesiannya muka dia..' 
bisikan-bisikan begini la yang menurunkan semangat & jiwa.. 

pernah juga ada suara-suara sumbang yang mengata i dulu.. muka buruk la.. tak laa lah.. hape lah..  tapi, ada aku kesah?? i pendam je dalam hati.. seburuk-buruk mana kau mengeji.. seburuk tu lah Allah akan balas nanti.. ingat tu.. i takl pernah nak cari pasal dengan sesiape.. sedey... uhuuk!

bukan takat tu je.. macam-macam usaha & ikhtiar yg i buat... mase cont. study dulu la bermula kisah pimples ni... baru la teringat skg..duit Ptptn hbs kemana.. haha..bile pimples menyerang, 1st come in mind msti nk buat facial..  typical solution! dgn harapan lepas buat facial, pimples dibuang, maka akan licin la kulit muka seperti sedia kala.. ok, dulu pernah try Reena's Cosmetic, D'Putih, Natasha, Thalgo, & lain-lain (tak ingat dah) paling worst, amik package kt Res'skin (adik beradik New York Skin) treatment plus product je dah beribu and benda-benda sebegini memerlukan maintainance yg tinggi because once u stop nanti bertubi-tubi jerawat dtg balik.. i dont give a damn on these salons product or skin care treatment package.. orang kata, kalau kite tak cuba..belum tentu lagi tahu kesannya kan? now, memang u'll get rid of my life forever... 

ok dipendekkan cerita, at last sy dpt solution terbaik, which best friend i recommend, sebab dia pn ada masalah yg sama & bila dia pegi  jumpa pakar, dpt kn consultation from Skin Specialist.. mmg berkesan... rupanya  Doktor & Saloon meraka adalah musuh.. org yg bertauliah shj actually can give treatment & medicine... pimples tak boleh dipicit-picit.. facial is not right.. bla.. bla.. & bla... banyak lagi beliau komen berfakta...understood..now, i banned saloon ok!


Ni la tmpt yg i pegi only have 1 skin specialist here : Dr. Noraziah beliau sgt baik & peramah..
suka dgr dia beri consultation sgt bagus, jelas n bernas explanation beliau..  i sarankan agar uolss yg mempunyai any skin problem pergi sndiri for know more.. i x boleh nk explain sesuka hati..slh fakta boleh didakwa..teett! 

Highlight here, * effect depends on the individuals...
tak boleh nak samakan dengan i, or blame i when it didn't works, this is just suggestion... different people hv different skin type & the Dr. would advise u different medicine & treatment tw..! within the treatment period, the Dr. also give some medicine for healing so that lebih berkesan rawatan tu.. Ingat! taking medicine atas saranan Dr. sahaja , tak boleh suke-suka tau...



Now, continuously use these 2 product as the Dr. recommended... tak perlu mkn ubat dah.. mmg sgt bagus dan serasi with my skin.. also available @ Guardian or Watson Pharmacy Stores.

1) Cetaphil Cleanser for all Skin type
2) Benzec AC5 (for pimples)


Hey model kotex,  ingat u santekk?? pendek ja.. (gaya bawa beg plastik maacm handbag mahal) tak bole blah kau zeera...hashtag Ini Semua Poyo.. So, hasilnya sekarang, keluar tak pakai makeup pon rilek je... takde la perfect pon.. karat jugak sikit-sikit. By the way, suke pergi Watson sbb sejuk and beraircond disamping dpt berjumpa ngn si katik ni..mihiihihii..

Ok dah, jgn nk merapu bnyk sgt... duty to do laundry awaits... berbakul-bakul baju eh.. wabbit pon tak boie makon loie...  tak de bibik or kuli nak tolong buat ye kak ^_^  huuwaa... nanges la cmni.. baru le nak layan belog.


- Love, XoXo

26 comments:

  1. jom join giveaway! 3 days to go!
    http://myartcrafting.blogspot.com/2013/03/crochet-crochet.html

    ReplyDelete
  2. sng dan selamat.jumpa dr terus kan..hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2... 100% confident sbb jumpe specialist terus..

      Delete
  3. Replies
    1. sgt reasonable..starting doc will advise u ubat biasa.. tgk serasi kulit or not..
      normally medicine yg dia bg tu bagus..but depends on the individuals la..

      Delete
  4. betul tu dear, better tnya pada pakar then baru kitaa yakin nk pakai produk mana da sesuai dgn kulit muka :)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. RM 11++ kna betul2 cari slalu limited, hbs stok la..

      Delete
  6. oooo...slalu gak g watson ni
    klo time sale..memang laju je nk jalan
    akak lg cun dri model tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu time sale mmg best esp for membercard..
      hehe.. =)

      Delete
  7. prodak ni i pn pakai mula2x ok lama2x dh serasi so ssh sikit nk hilang jerawat tu..
    i dapat free je prodak ni kat lppkn Kl

    ReplyDelete
  8. cetaphil cleanser tu ok x dear ?
    mcm nak try, sbb muka ni mmg bermasalah sket lah. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pakai atas doc advise.. mmg ok ngn muka i =)

      Delete
  9. begus la. momoy pun tahu rasa down tu acane dulu
    huhu
    btw, doc lebih diyakini.
    buat facial dulu, dia picit bagai kulit time tu je ok. esok lusa jadi teruk

    ReplyDelete
    Replies
    1. skg kalau buat facial, biasa2 je..
      x bagi dia picit2 even yg kecik2..
      takut muka naik jerawat nnt..

      Delete
  10. Salam sis still guna cetaphil? The ingredients contain one types of Alcohol . May i know what types of alcohol? Is it ok to be used for muslim? Sorry tnya bcz im also using it. Need someone to answer me :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy rasa okay je . Ari tu sy ad terbaca yg cetaphil ok utk muslim :) i used gentle wash cetaphil too

      Delete
  11. Insya Allah ada penyelesaian tu nanti macam akak dulu pun muka macam ni jugak .Yang penting setiap produk tu mesti selamat,berkesan dan semulajdi .Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah .Tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank