Hello Kitty Bank

Blogger Widgets

Monday, July 22, 2013

Resipi zeera : Puding Roti

satu-satunya desert yang sempat bikin sebagai juadah berbuka puasa.. ayah beli roti kengkonon nak buat sahur la.. at last, tak laku.. semua duk makan nasi plus lauk untuk sahur.. takut kebulur disiang hari la tu.. 

(dialog lebih kurang)

ayah : roti tu nak expired dah,  buat la pe yang patut 


zeera : buat puding roti je la dengan sos vanilla


ayah : hmm suke hati ko la..



ok, bahan-bahan dah sedia berkumpul beramai-ramai untuk abadikan gambar kenangan bersama.. 
1 2 3 click!

BAHAN BAHAN

Step 1:
400ml Fresh Milk
8 keping roti 

Step 2: 
2 sudu besar gula halus
2 sudu majerin
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 sudu besar tepung gandum

Step 3:
200ml Fresh Milk @ susu cair
2 sudu besar tepung custard
2 sudu besar gula halus

*semasa penyediakan bahan2 diatas, siap2 panaskan oven dalam suhu 180C 


koyak-koyak kan roti tu (step 1) menjadi cebisan-cebisan kecil dan rendam dalam fresh milk dengan masa lebih kurang 30 minit. then, set aside


bahan-bahan dalam step 2.. campur semua sekali & blend pukul hingga sebati








campurkan step 2 tadi dengan step 1.. kemudian bubuh dalam loyang & bakar dengan memasukkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit. cukup masa, sila cek puding anda supaya bahagian bawah pun cukup masak.. kalau still basah lagi, boleh bakar semula sikit sampai betul-betul masak.

TOPPING

masukkan bahan-bahan step 3 dalam pan or periuk dengan api yang sederhana. api jangan terlalu besar, nanti hangus. gaul rata sehingga betul-batul masak dan sampai topping tu agak pekat. 

kemudian puding roti yg telah siap dibakar tadi bolehlah dipotong-potong kecil letak atas pinggan hiasan & tuangkan topping untuk dihidang. Its done! Jemput mencuba resipi ini wahai readers sekalian...


oppss.. ada menu extra pulak.. hmmm.. ada 2 keping roti lebihan.. so ape lg.. menu paling senang, bubuh inti milo & tekap pada cutter.. maka, jadi lah bentuk yg maha chomei ni.. tadaa...





#masuk dalam mangkuk, simpan dalam bilik makan sorang-sorang sambil nangis tak sanggup nak telan.. sobss~



- Love, XoXo

8 comments:

  1. hi... thank you for sharing dear... salam kenal.. jom follow diyana www.diyanamarissa.com

    ReplyDelete
  2. yg last tuu comel. macam xsanggup nak makan plak. haha :D

    ReplyDelete
  3. sedap kalau orang yang buat... kalau hana buat xsedap.. hehe (dasar pemalas nak buat)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hello Kitty Bank